Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egyre több településen okoz gondot a belvíz

| 2017. 02. 08. | 12:10:00
A folyókon folyamatosan vonul le az árhullám.
Egyre több településen okoz gondot a belvíz
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az elmúlt 24 órában 4-7 mm csapadék esett a vízgyűjtőnkön, folytatódott a jeges árhullám levonulása. A Tisza és a Szamos teljes magyarországi szakaszán az I. fokú jég elleni védekezési készültség továbbra is érvényben van - közölte a Szabolcsihírrel Bodnár Gáspár védelemvezető.

A Tisza az országhatártól Vásárosnaményig apad, lejjebb árad. A Vásárosnamény Szabolcsveresmart közötti védvonalra február 7-én elrendelt I. fokú árvízvédelmi készültség továbbra is érvényben van. Az árhullám levonulása miatt az alsóbb szakaszokon megemelkedett a folyó vízállása, ezért Dombrád, Tiszabercel térségében ma reggel 6 órakor újabb szakaszon rendeltünk el I. fokú árvízvédelmi készültséget, 8 órakor Zsurk és Szabolcsveresmart között az I. fokú készültséget II. fokúra növeltük a jégtorlódás duzzasztó hatása miatt.

A folyó az országhatártól Tiszaszalkáig jégmentes, Tiszaszalka és Zsurk között közel 40 km-en enyhe jégzajlás van, a jég vastagsága 10 cm.

Zsurk és Györöcske között 21 km-en 100-120 cm-es, a torlódás végén Györöcskénél 250 cm-es vastagságban torlódott állójég van.  Alatta 5 km hosszban ismét jégmentes a folyó, majd Tuzsér térségében 1,6 km hosszban 120 cm vastagságban torlódott jég figyelhető meg.  Fényeslitke térségében 200 méter hosszban 150 cm-es vastagságban torlódott állójég alakult ki. Szabolcsveresmarttól Tokajig a folyón megszakításokkal álló jég van 24-25 cm-es vastagságban. Az álló jégen 2-4 cm –es a hóréteg.

A Szamos jelenleg végig apad, és jégmentes. Tunyogmatolcs és a tiszai torkolat között az I. fokú árvédelmi készültséget fenntartják.

A Túr apad, jégmentes, a II. fokú árvízvédelmi készültséget 7-én 18 órakor I. fokúra mérsékelték.   

A Kraszna végig apad a torkolati szakaszára továbbra is érvényben van az I. fokú készültség. Az országhatár és Ópályi között megcsúszott álló jég figyelhető meg.

A jégviszonyokat a gátőrök folyamatosan figyelik, naponta háromszor jelentik, melyet folyamatosan értékelnek a szakemberek. Fokozott figyelőszolgálatot tartanak a védvonalaik mentén.

A Felsőszabolcs-alsó belvízvédelmi szakaszon, Tiszabercel és Nagyhalász térségében tegnap elrendelt I. fokú belvízvédelmi készültség továbbra is érvényben van. A Tiszaberceli szivattyútelepen közel 80 ezer köbméter belvizet szivattyúztak át kedden a Tiszába a Belfő főcsatornából. Szükség szerint vízkormányzást végeznek. Az önkormányzatok is küzdenek a belvíz ellen, Újfehértón I. fokú,  Kálmánházán és Tiszabezdéden II. fokú készültség van.  

Az OMSZ előrejelzése szerint a következő napokban nem kell jelentős csapadékra számítani, folytatódni fog az árhullám levonása.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés