Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Folytatódik az apadás folyóinkon

| 2017. 02. 13. | 11:34:00
Másodfokú a belvízvédelmi készültség.
Folytatódik az apadás folyóinkon
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Továbbra sem volt számottevő csapadéktevékenység a hétvégén a Felső-Tisza külföldi és hazai vízgyűjtőterületén.  A kedvező meteorológiai tényezők eredményeként folyóinknak újabb vízutánpótlása nem érkezett, folytatódott az árhullám levonulása.

A Tisza Tokajig folyamatosan apad. Az árvízvédelmi készültséget tegnap a Tisza bal parti védvonal Zsurk és Nagyhalász közötti szakaszán megszüntettük. Tegnap este Tiszabercel térségében a III. fokú készültséget I. fokúra mérsékeltük - közölte a Szabolcsihírrel Bodnár Gáspár védelemvezető.

A folyó Tiszatelekig jégmentes, ettől lejjebb Tokajig parti jég és 10 százalékos jégzajlás figyelhető meg.

A Tiszába betorkolló Szamos, Túr, Kraszna mellékfolyók készültségi szint alatti vízállásaira is az apadó tendencia jellemző.

A Krasznán csak a torkolat felett 5 km hosszban észlelhető még állójég. 

A Lónyay főcsatorna torkolati szakaszán vasárnap estétől I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

A Tisza apadása lehetővé tette a Lónyay árvízkapu hétfő reggeli felnyitását.

A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén a belvízvédelmi készültségben változás nem történt, II. fokú a belvízvédelmi készültség a Felsőszabolcs-alsó belvízvédelmi szakaszon Tiszabercel és Nagyhalász térségében.

Az elmúlt napon a folyamatos üzemrendű szivattyúzás mellett a Tiszaberceli és Csűrparti szivattyútelepen közel 124.000 m3 belvizet emeltek át a befogadóba. A belvízlevezetés érdekében a szivattyútelepeknél az uszadékok eltávolítását, illetve vízkormányzást végeznek. Tiszabezdéden és Újfehértón tartanak belvízvédelmi készültséget.

Az igazgatóság működési területén a belvízzel elöntött terület nagysága nem változott, nagysága meghaladja az 5500 hektárt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint az előttünk álló napokban nem kell csapadékra számítani, folytatódni fog az apadás.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés