Hirdetés

Hatalmas attrakció lesz a Legoland, ennek csak jelenthet a Disneyland!

| 2017. 02. 23. | 11:24:00
Ülést tart Nyíregyháza képviselő-testülete.
Hatalmas attrakció lesz a Legoland, ennek csak jelenthet a Disneyland!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

(élő)

A városháza Szabolcsihírhez eljuttatott, zárt ülés utáni közleménye szerint a Jósa András Múzeum igazgatói (magasabb vezető) teendőinek ellátására 2017. április 1. napjától – 2019. március 31. napjáig – 2 évre Dr. Rémiás Tibort bízta meg.

12:39

A Jósa András Múzeum igazgatói posztjára kiírt pályázatra egyetlen pályázat érkezett, dr Rémiás Tiboré. A derenki születésű szakember történelem-orosz-fiozófia szakon a Debreceni (akkor Kossuth Lajos Tudomány)Egyetelem végzett, korábban a Heves Megye Múzeumi Szervezet megyei múzeumigazgatója, majd a Dobó István Vármúzeum történész-főmuzeológusa volt.

dr. Rémiás Tibor Fotó: napkeletnepe.blog.hu 

12:14

Személyi kérdésekről döntöttek a képviselők zárt ülésen. Vitán felül állt, hogy a Nyíregyházi Cantemus Kórus igazgatói posztájára Szabó Dénes Kossuth- és Liszt-díjas karnagyon, a Nemzet Művészén kívül lehet-e mást választani. A teremből az előtérbe is kihallatszott a taps, amint újraválasztották a nyíregyházi zenei élet kiemelkedő személyiségét, aki kórusaival a világ számos országában népszerűsítette már a Kodály-módszert, akihez a világ különböző pontjairól érkeznek karnagyok, tanulni. Szabó Dénest 2017. július 1, napjától 2022. június 30. napjáig – 5 évre bíztaa meg az igazgatói feladatok ellátásával a testület, jelenleg is a Nyíregyházi Cantemus Kórus igazgatója.

11: 45

A nyílt ülésnek vége, zárt ülésen döntenek a többi napirendi pontról.

11:42

Ilyen sem voltt még Nyíregyházán! - kommentálta a polgámester az elfogadott előterjesztést, ugyanis közvetlenül a Visegrádi Alaphoz nyújt be pályázatot kiadvány készítésének támogatására Nyíregyháza, Eperjes, Rzseszów  turisztikai és kultuális életének népszerűsítésére.

11:37

Vita nélkül elfogadta a testület a szmogriató terv módosítását is. ennek értelmében az önkormányzatnak lehetősége nyílik arra, hogy szmogriadó esetén csak a korszerű  környezetvédelmi besorolású gépjárművek használatát engedélyezze.

11:27

A város vgyonáról és a vagyon feletti tulajdonjog gyyakorlásáról szóló rendeltet is módosította a város. A város vagyonának listája itt tekinthető meg.

11:23

Jelentős, összesen 35 millió forint támogatást nyújt a város az idegenfogalmi és városmarketing szempontból jelentős nagyrendezvének támogatására. Ezek a következők:

  • HELLÓ Nyíregyháza 5.000.000
  • Városnapok 4.000.000
  • Gyermeknap 2.000.000
  • Múzeumok Éjszakája 2.000.000
  • Néptáncfesztivál 5.000.000
  • Sunshine születésnap 1.000.000
  • Tirpák Fesztivál és Pálinkanap 8.000.000
  • Retro FesztiváI 1.000.000
  • Évbúcsúztató rendezvények 7.000-000

11:15

Módosította a testület a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról szóló rendeletet. Nem sok embert érint a városban a kategóriarendszer változása, melynek nyomán a segítés díja 5 százalékkal emelkedik. Az ellenzék kisebb összegű támogatást javasolt, a vitában elhangzott: Nyíregyháza kiemelten vállal feladatokat az idősgondozásban, ezért is érdemelte ki az Idősbarát Város címet. Vita nélkül fogadta el a testület a szociális rászorultságtól függő egyes pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló rendeletet, majd elfogadta a megyei kábítószerügyi egyeztető fórum 2015-16. évi beszámolóját.

Adorján Gusztáv (Fidesz-KDNP) hozzászólásában előrevetítette: a közeljövő beruházásainak hatására megnövekszik az idegenforgalom, és nagyon sok fiatal fog megjelenni a városban.

„A kórházban látjuk - mondta -, mennyire megnövekedett a drogok, különösen a dizájner drogok használata, s milyen komoly veszélyt jelent ez a fiatalokra. Ezért tartom nagyon fontosnak mindennap felhívni a figyelmet a problémára, hisz közös felelősségünk,  ezzel a témával foglalkozni kell."

11:00

Jeszenszky András (MSZP) arraa volt kíváncsi, a Sóstón évek óta üresen álló anyás csecsemőotthonnal mi a terve a városnak, illetve hogy áll a tavaly év végén bezárt Park (Erzsébet) Szálló ügye.

A polgármester válaszában elhangzott: magánbefektetőnek adták el. A Park szálló ügye még folyamatban van, emlékeztetett arra, hogy Nyíregyháza a régi irodaházat cserélnék a Park Szállóra, azzal, hogy az állam azt felújítja. Nincs még döntés.

10:43

Több ellenzéki képviselő is szóvá tette, hogy „kocsmai hangnemben” reagál sajtótájékoztatóikra a Fidesz. Ezt a vitát azzal zárta le a polgármester, hogy a közgyűlésen a város ügyeivel kell foglalkozni, nem pátpolitikával.

 

Nagy László (MSZP) szerint egyértelmű, hogy az idegenforgalom növekedésére számíthat Nyíregyháza a fejlesztések nyomán. Véleménye szerint nem mindenki közúton érkezik a városba. Emlékeztetett arra, hogy korábban vasútfejlesztési tervekről is szó volt, érdeklődött, mi a helyzet ezzel kapcsolatban.

Kovács Ferenc válaszában elmondta: a felmérések szerint a turisták több mint 95 százaléka nem vonattal érkezik Nyíregyházára. Ezért fontosabb a közti közlekedés fejlesztése, a már említett nyugati elkerülő megépítése 2020-ig Nyírszőlősig. Tervezik a Sóstói út felújítását a felüljárótól a Parkfürdőig. Kitért arra is, hogy égetően fontos a szálláshelyek bővítése, ezért is épül Sóstón 4 csillagos szálloda.

10:24

Az előző közgyűlés óta eltelt időszak eseményeit tekintette át Nyíregyháza képviselőtestülete csütörtöki ülésén. A testületi ülés napirendjén 30 elterjesztés szerepel.

A legnagyobb horderejű esemény, hogy tegnap jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy a Balaton és soproni régió után Tokaj, a Felső-Tisza és a Nyírség is kiemelt turisztikai térség lett.

Erre a három térségre fordítja koncentráltan a turisztikai forrásokat a kormány, összesen ez egy 102 milliárdos összeg, a beruházásokat a 2019-ig tartó ciklusban lehet megvalósítani.

Kiemelte a polgármester a kormány 9,5 milliárdos kötelezettségvállalását a Nyíregyházára tervezett Legoland megvalósítására. A polgármester hozzátette: három éve foglalkozik személyesen ezzel a témával. Hatalmas attrakció készül Nyíregyházán. Emellett 22,28 milliárd forintos projekt valósul meg Nyíregyházán, és ebben az összegben nincs benne a 3,85 milliárdos Nyíregyháza-Tokaj kerékpárút, amelynek kivitelezése folyik.

A szabadtéri színpad 1,1 milliárd, a gyógyhely 1, a múzeumfalu 1,5, az állatpark 1,8 milliárdos beruházást hajthat végre a támogatásnak köszönhetően.

Hirdetés