Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Javult a levegő minősége Nyíregyházán

| 2017. 02. 20. | 11:12:00
A szél megélénkül, elfújja a szálló port.
Javult a levegő minősége Nyíregyházán
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Nyíregyházi Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának ügyelete tájékoztatja Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalát, hogy Nyíregyházán vasárnap a levegőminőség jelentősen javult, és

a szálló por (PM10) frakció légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke a tájékoztatási (75 μg/m3) küszöbérték alá csökkent.

 

Napi átlagértéke Széna tér mérőállomáson  február 19-én  52,5 μg/m3 volt.  A meteorológiai előrejelzések szerint az észak-keleti országrészben is megélénkül a szél, így az elkövetkező napokban a levegőminőség további javulása várható.

A szálló por (PM10) szennyezettség az éjszakai órákban a legnagyobb, de a kedvezőtlen meteorológiai körülmények miatt napközben sem csökkent, ezért a levegőminőség javulásáig azt tanácsolják, lehetőleg kerüljük a szabadban végzett intenzív sporttevékenységet, és a szellőztetést – amennyiben szükséges - a déli órákban végezzék.

A légszennyezettség romlásának elkerülése érdekében kérik, kerüljük a személygépjárművek (főként dízel üzeműek) használatát, lehetőség szerint válasszuk a tömegközlekedést, kerékpárral vagy járjünk gyalog, valamint fűtésnél (amennyiben lehetőségük van rá) a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsük előnyben. Mindenki tartózkodjon a kerti hulladék (pl. avar, fanyesedék, stb.) és a lábon álló növényzet (pl. tarló) nyílt színi égetésétől!

A szálló por egészségügyi hatásai a következők: A porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A porrészecskék toxikus anyagokat ( pl. fémeket, karcinogén, mutagén anyagokat), valamint baktériumokat, vírusokat, gombákat adszorbeálnak és elősegítik bejutásukat a szervezetbe.

Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek. Javasoljuk, hogy ők kerüljék a szabadban való hosszabb idejű tartózkodást, és a szellőztetést lehetőleg a déli, kora délutáni órákban végezzék.

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat honlapján (www.levegominoseg.hu) tájékozódhatunk az aktuális levegőminőségi adatokról.

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés