Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jóval kevesebb tűzhöz riasztottak tavaly

| 2017. 02. 20. | 17:08:00
Évet értékeltek a katasztrófavédelmi igazgatóságon
Jóval kevesebb tűzhöz riasztottak tavaly
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A megelőzésben, az önkéntes mozgalom erősítésében és az eszközfejlesztésben ért el kiemelkedő eredményeket a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az elmúlt esztendőben - jelentette ki Varga Béla tű. ezredes a 2016-os évet értékelő tájékoztatóján hétfőn.

Tavaly a megelőzés, az integrált hatósági tevékenység, illetve az önkéntesség fejlesztése, támogatása állt a középpontban. Nyolc százalékkal csökkent 2015-höz képest a beavatkozások száma, 751 tűzeset történt a megyében, amely 35 százalékos csökkenést mutat, köszönhetően a megelőző tevékenységnek. Az ezredes rámutatott: elsősorban a szabadtéri tűzesetek száma esett vissza, amelyben a hatósági ellenőrzéseknek is kiemelt szerepe volt.

Összesen 1420 műszaki mentés volt 2016-ban, amelyhez hozzájárult a június 21-én a viharos széllel érkező jégeső okozta kárfelszámolás. A szatmári térségben diónyi méretű jégdarabok egy híján ezer ingatlant rongáltak meg. Az életveszély elhárításában és a károk felszámolásában több mint félezer ember vett részt, a megyei hivatásos és önkéntes egységei mellett az ország számos pontjáról érkezett segítség, így 37 óra alatt a további károk megelőzése, a tetők fóliázása megtörtént.

Az önkéntes tűzoltó egyesületekről szólva az ezredes emlékeztetett arra, hogy a BM OKF és a Magyar Tűzoltószövetség közös pályázatán 2016-ban 26 megyebeli önkéntes tűzoltó egyesület volt sikeres, nagyságrendileg 19 millió forint értékben jutottak pályázati forráshoz. 2015-höz képest, egyébként három egyesülettel több, összesen 32 ÖTE végez szakmai tevékenységet a megyében.

Tucatnyi település a legmagasabb kategóriában

A polgári védelem tevékenységére áttérve az igazgató elmondta: veszélyeztetettsége alapján a megye valamennyi települése katasztrófavédelmi osztályba tartozik, a legmagasabb kategóriában 12 település van. A szakterület egyik fontos feladata az állampolgárok, köztük az ifjúság önvédelmi képességének fokozása. Ennek egyik módja, hogy az érettségi előtt álló középiskolások a katasztrófavédelemnél is eltölthetik a közösségi szolgálatot. Ennek keretében tavaly 996 diák töltötte a megyei igazgatóságon a kötelező órákat. Az önkéntes mentőszervezetek kapcsán Varga Béla kiemelte:

2016-ban kiemelten kezelték az önkéntességen alapuló polgári védelmi szervezetek létrehozásának folytatását, amelynek eredményeként további 42 települési mentőcsoportot hoztak létre, amelyekben 358 fő lát el feladatokat.

A megyében így összesen, egy megyei 71 fővel, 13 járási 436 fővel és 97 települési mentőcsoport 859 fővel áll készen az ár-és belvízi védekezésre, vagy a rendkívüli időjárás adta kárfelszámolásokra.

A mentőszervezetek támogatására kiírt pályázaton, 15 mentőcsoport, közel 10 millió forint értékben nyert el támogatást eszközökre, képzésekre és működésre - tette hozzá az igazgató.

A hatósági szakterület esetében az igazgató értékelőjében a veszélyes ipari üzemekkel, a veszélyesáru-szállítás ellenőrzésével, a kritikusinfrastruktúra-védelemmel, a tűzmegelőzéssel és a piacfelügyeleti tevékenységgel foglalkozott. Elhangzott, a hatósági eljárások közel 70 százalékát, hatáskörében az igazgatóság folytatta le, melyek közül kiemelkedő számban a vízügyi hatósági eljárások fordultak elő.

Új hatáskörök is megjelentek az év során. Ezek, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó ideiglenes közszolgáltató kijelölésével, valamint a vonatkozó jogszabály rendelkezése esetén a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásokkal kapcsolatos hatósági eljárások. Összességében elmondható, hogy 2012-höz képest 52 százalékkal csökkent a tűzesetek száma, ugyanakkor 94 százalékkal emelkedett a tűzvédelmi ellenőrzéseké.

Új eszközöket kaptak

A megyei igazgató az eszközfejlesztésekről szólva kiemelte: májusban két magasból mentő gépjármű érkezett Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe, majd két hazai gyártású gépjárműfecskendővel gazdagodott az igazgatóság gépjárműállománya és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat munkáját segítő terepjárót vehetett át egy mikrobusz mellett az igazgatóság. Ezek mellett a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság készenléti járműállományából kivont Mercedes típusú ezer literes felújított gépjárműfecskendőt adományozott a Nagykállói Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek. 

Nemzetközi törzsvezetési gyakorlat zajlott Nyíregyházán az European Water Aid projekt (EUWA) keretében november 7-10. között. A gyakorlaton a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakemberei mellett a horvát, a szlovák, a szerb katasztrófavédelmi szervezetek szakértői, továbbá a Fővárosi Vízművek Zrt. és a Belgrádi Vízművek munkatársai is részt vettek. Az elmélet mellett idén nagyszabású gyakorlat keretében bizonyítanak majd a résztvevők április elején, Szabolcsveresmarton.

A hagyományápolás sem maradt el tavaly. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltómúzeuma Dr. Konthy Gyula nevét vette fel, valamint Kemecse-Haas tanyán, az egykori védelmi vezetési ponton a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Polgári Védelmi Múzeumát adták át.

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés