Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megtudtuk, mitől lett jégcsipkés a víztorony

| 2017. 02. 01. | 14:35:00
Öregszik az "asszonyság".
Megtudtuk, mitől lett jégcsipkés a víztorony
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A tartós hideg országszerte több víztornyot megviselt, a nyíregyházi ezekhez képest kisebb probléma – nyugtatott meg a Nyírségvíz Zrt. szakembere, Rotter Gábor nyíregyházi víz­ellátási üzemvezető, aki a Szabolcsihírnek elmondta:

– Egy nagyon régi, több mint 50 éves (1962-ben épült) vasbeton szerkezetről van szó, s időnként előfordul, hogy vízzárósági problémák jelentkeznek rajta. Legutóbb három éve volt ilyen, amikor penészes foltok jelentek meg a külső felületén. Akkor is egy, a társaságunkkal kapcsolatban álló vállalkozás alpintechnikával javította ki a hibát.

Most is ugyanígy fognak eljárni, kívülről végzik el a javítást, már be is szerezték hozzá a speciális anyagot, amit beinjektálnak. Csak arra várnak, hogy pár napig tartósan 0 fok fölött legyen a hőmérséklet.

A szakember megnyugtatott: se vízhiányt, se nyomásproblémát nem fog okozni a javítás. Sőt, még azt sem vennénk észre, mi, fogyasztók, ha az egész víztornyot kiiktatnák. A rendszerben lévő frekvenciaváltós szivattyúk ugyanis azonnal érzékelik a nyomásváltozást, és rögtön korrigálnak.

Az "öreg asszonyság" kiiktatásáról azonban szó sincs, sokkal inkább tervezik annak belső felújítását. Nyíregyháza egyik emblematikus épületét „életben tartják”, részben azért, mert nagyon sokba kerülne lebontani, de sokkal inkább azért, mert nagyon jó puffertartálynak. A 800 ezer köbméter víztartalék a reggeli és esti csúcsfogyasztásnál nagyon jól jön. A tartály éjszaka töltődik, illetve napközben. De – hangsúlyozta a szakember -, ha nem lenne, az sem jelentene semmiféle fennakadást a szolgáltatásban, észre sem vennénk.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés