Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Robbantani kell a jeget Tiszalöknél

| 2017. 02. 09. | 12:22:00
Folyamatosan szivattyúzzák a belvizet Tiszabercelnél.
Robbantani kell a jeget Tiszalöknél
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egyre komolyabb az árvízhelyzet a Tiszán. Záhonynál a folyó vízszintje elérte a 718 centimétert. Ez majdnem olyan magas, mint korábban, az egyik gátszakadáskor volt - írja a hirado.hu

Az M1 Híradó tudósítása szerint Záhonynál is a jég tart vissza egy komolyabb árhullámot a Tiszán, ezért robbantják a jeget Tiszalöknél. A vízügyi szakemberek a Készenléti Rendőrség tűzszerészeivel közösen végzik a robbantást a Tiszán, melynek célja, a jég lazítása, a jég viselkedésének meghatározása a Tiszalöki erőmű alatt szakaszon A robbantási tapasztalatokra a későbbiek során is szükség lehet, amennyiben a Felső-Tiszán káros jégtorlaszok alakulnak ki - olvasható az Országos Vízügyi Fúigazgatóság honlapján.

Felső szakaszán a Tisza már apad

A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság jelentése szerint az elmúlt 24 órában nem volt jelentős csapadék a vízgyűjtőn, folytatódott a jeges árhullám levonulása. A Tisza és a Szamos teljes magyarországi szakaszán az I. fokú jég elleni védekezési készültség továbbra is érvényben van.

A Tisza felső, kárpátaljai szakaszán folytatódott az apadás. A hazai szakaszon az országhatártól Lónyáig szintén lassan apad, lejjebb azonban folyamatosan árad. A jégtorlódás okozta vízszintemelkedés hatása miatt csütörtök reggel 8 órakor Zsurk és Szabolcsveresmart között a II. fokú árvízvédelmi készültséget III. fokúra növelték. Vásárosnamény és Szabolcsveresmart közötti védvonalra, valamint Dombrád és Tiszabercel térségére korábbi napokban elrendelt I. fokú árvízvédelmi készültséget továbbra is fenntartják. A Dombrád-Tiszabercel közötti szakaszon a jég vízszint befolyásoló hatása miatt II. fokú árvízvédelmi készültségi szint körüli vízállások várhatóak.

A Tisza Tiszaszentmártonig teljesen jégmentes. Zsurk és Györöcske között 10 km hosszban jégtorlasz alakult ki, illetve lentebbi szakaszokon Tuzsér és Fényeslitke térségében is torlódott jeget tapasztaltak. Szabolcsveresmarttól Tokajig több, mint 60 km-en a folyón megszakításokkal álló jég észlelhető 25 cm-es vastagságban.

A Tiszán jelenleg az észlelt jég teljes tömege 2,6 millió m3, ebből a torlaszokban lévő jégtömeg 1,4 millió m3.

Folyamatosan szivattyúzzák a belvizet

A Szamos apadása egyenletes, a folyó jégmentes. Tunyogmatolcs és a tiszai torkolat között az I. fokú árvédelmi készültséget szerda este megszüntették. A Túr szintén apad, és jégmentes, az I. fokú árvízvédelmi készültség érvényben van. 

A Kraszna az elmúlt napok esőzései hatására újra kismértékben árad, de várhatóan készültségi szint alatt marad a vízállás. Árvízvédelmi készültséget nem tartanak. Az országhatár és Ópályi között megcsúszott álló jég van 8 cm vastagságban. Ópályi alatt a folyó jórészt jégmentes.

Fokozott figyelőszolgálatot végeznek továbbra is a védvonalaink mentén. 

A Felsőszabolcs-alsó belvízvédelmi szakaszon Tiszabercel és Nagyhalász térségében az I. fokú belvízvédelmi készültséget szerda este II. fokúra növelték a belvízvédelmi feladatok maradéktalan ellátása érdekében. A Belfő csatorna vízgyűjtőjéről összegyülekező belvizek átemelését éjjel-nappal végzik, mely során a Tiszaberceli szivattyútelepen csütörtökön közel 110 000 köbméter belvizet szivattyúztak át a Tiszába. Szükség szerint a térségben vízkormányzást végeznek. 

Az OMSZ előrejelzése szerint a következő napokban nem kell jelentős csapadékra számítani, folytatódni fog az árhullám levonása.
 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés