Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Valamit javult a levegő minősége, de még nem fújták le a riasztást

| 2017. 02. 01. | 11:11:00
Csütörtökön elfújja a szél.
Valamit javult a levegő minősége, de még nem fújták le a riasztást
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nyíregyházán – a Széna téren található légszennyezettség mérő automata állomás mérési adatai szerint – a szálló por 10 mikrométer szemcseméret alatti frakciója január 29-én, 30-án és 31-én is meghaladta a riasztási küszöbértéket:

  • 2017.01.29-én  105,1 μg/m3
  • 2017.01.30-án  192,6 μg/m3
  • 2017.01.31-én  256,1 μg/m3

A keddi órás értékek rendkívül magasak voltak, de szerda reggeltől csökkentek és 6 órától már a riasztási küszöbérték alatt vannak a szálló por órás átlagértékei - ez derül ki a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Nyíregyházi Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának tájékoztatójából.

A javulás egy magassági hidegörvénynek köszönhető, amely elérte térségünket a felhő és csapadékrendszerével. A magas koncentrációkat előidéző derült, fagyos időjárás megszűnt, az inverzió alapja emelkedik, de a szmogriadó megszűnte csak csütörtöktől várható a jelentősebb szélmozgás eredményeként.

A szálló por (PM10) szennyezettség még magas, ezért a szakemberek azt javasolják: a napokban lehetőleg kerüljék a szabadban végzett sporttevékenységet, és a szellőztetést lehetőleg a kora délelőtti órákban végezzék.

Kérik, hogy továbbra is kerüljük a személygépjárművek (főként dízel üzeműek) használatát, lehetőség szerint utazzunk tömegközlekedéssel, valamint fűtésnél a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben. Kerti hulladékot (avart, nyesedéket, stb.) senki ne égessen!

Az aktuális adatokról az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat honlapján (www.levegominoseg.hu), illetve a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály honlapján (http://ftvktvf.zoldhatosag.hu/) tájékozódhatnak.

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés