Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A főpolgármester kiakadt

| 2017. 03. 27. | 22:38:00
Nyíregyházán nem fordulhat elő, ami Pesten.
A főpolgármester kiakadt
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nekiment a közterület-felügyeletnek a főpolgármester hétfőn reggel a TV2 Mokkában. Tarlós István szerint a közterület-felügyelők következetesen - és a jelek szerint visszatérő módon - szabálytalanul büntetnek. Budapest első embere elmondta, hogy a közterület-felügyelő akkor büntethetne szabályosan, ha nemcsak a közterület-felügyeleti kamera felvételére támaszkodna, hanem a helyszínen lenne, és ott szabná ki a büntetést. A legtöbb esetben azonban nem ez történik, hanem egy szobában ülve a kamera felvétele alapján büntet, és ez szabálytalan.

Mi nem így végezzük a munkánkat – mondta el a Szabolcsihír kérdésére válaszolva a nyíregyházi közterület-felügyelet vezetője, Bodrogi László. Hozzátette: munkatársai helyszínen dolgoznak, illetve kocsiban rögzítik az eseményeket, vagyis saját szemmel látják a történéseket.

Egy helyszínen két közterület-felügyelő dolgozik, jelenleg a felügyelet-vezetővel együtt 21-en vannak. Jelenleg nincs kifejezett akció, melynek keretében egy dologra fókuszálnának, általános közterületi-felügyeleti munkát látnak el.

Nyíregyházán több mint 150 kamera van, 24 órás szolgálatban, valamennyit közterület-felügyelők nézik, de a felvételek alapján nem büntetnek. Ezek a kamerák jelen pillanatban bűnmegelőzési, bűnfelderítési feladatokat látnak el. Sokszor előfordul, hogy a rendőrség keresi fel a felügyeletet egy-egy felvételért.

Ami problémát jelent, hogy még mindig sokan sétáltatják vagy engedik be a kutyájukat a játszótérre, illetve nem szedik fel a kutyapiszkot, ami pedig kötelességük lenne. A felügyelők a gazdákat először figyelmeztetik. Ha nem találják a kutya mellett a gazdát, chip-leolvasóval azonosítják az ebet. Azok, akik nem szedik fel a kutyájuk után a piszkot, 5-50 ezer forint helyszíni bírságra számíthatnak, ha pedig úgy ítéli meg a közterület-felügyelő, hogy feljelentést tesz a gazda ellen, a kutyatartó akár 150 ezer forint pénzbüntetésre is számíthat.

Bodrogi László elmondta azt is, hogy a megyében az erdőkben és azok széleitől számított 200 méteres határon belül tűzgyújtási tilalom van. Külterületi ingatlanokon a Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól kapott engedély alapján lehet irányított égetést végezni, belterületeken a helyi önkormányzatok rendeletben szabályozhatják a kerti hulladék és az avar égetését. Nyíregyházán a köztisztaságra vonatkozó helyi rendelet szerint, tűrt állapotként a családi házas övezetekben szélcsendes időben március 15-31-ig lehet égetni a kerti hulladékot és avart, betartva az égetés szabályait. Ezek betartását a közterület-felügyelők folyamatosan ellenőrzik.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés