Hirdetés

Bringára pattantak a tirpákok!

| 2017. 03. 27. | 11:33:00
Eltekertek a városvédőkkel a bokortanyákra.
Bringára pattantak a tirpákok!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Bringára, Tirpák! - így szólt a Nyíregyházi Városvédő Egyesület felhívása, mire hetvenen pattantak nyeregbe szombaton, hogy vasparipáikkal bejárják a környező bokortanyákat.

A túra apropója a Mesélő Nyíregyháza sorozat legújabb, 31. füzetének bemutatója volt, megynek címe: A nyíregyházi tirpákok viselete. A bringások a Kossuth térről indultak, majd Újtelekbokorban Gyebrószki János, a Bokortanyák Lakosságáért Egyesület elnöke és párja frissen sült pogácsával várta őket a tirpák alkotóházban, no és volt mellé egy kis házi pálinka is. Rókabokorban Pristyák Erika, a Nyíregyházi Egyetem docense mesélt a bokortanyák hajdani és mai életéről, szerepéről, lehetőségeiről, Benkőbokorban pedig a városvédő füzet írója és szerkesztetője Bodnár Zsuzsanna néprajzkutató mutatta be a kiadványt, illetve rengeteg fotón kereszül a tirpák viseletet.


Természetesen nem maradhatott el a tirpákok egyik hagyományos étele, a lapcsánka sem, melyet jóízűen fogyasztottak el a résztvevők. A tartalmas túra utolsó megállója a városba való visszaindulás előtt Kazárbokorban volt, ahol egy családi gazdaságot tekintett meg a biciklis csapat, a Mészáros családét. Ők ugyan nem tirpákok, de - Krúdy szavaival szabadon élve - Nyíregyházán nem mindenki tirpák, de azzá lesz.

 

Hirdetés