Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Csodavár, ahol elmosódnak a különbségek

| 2017. 03. 20. | 14:10:00
A mátészalkai és városkörnyéki gyerekekre is jobban odafigyelnek mostantól.
Csodavár, ahol elmosódnak a különbségek
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Down Egyesület 1998-ban alakult érintett szülők rész vételével azzal a céllal, hogy a Down-szindrómás gyermekek, felnőttek és családjaik számára segítséget nyújtson alaptevékenységével, valamint programjaival. Az egyesület igyekszik a lehető legmagasabb színvonalon foglalkozni a fogyatékos üggyel, hiszen, mint mondják, akiket az egyesület képvisel megérdemlik ezt.

Nyíregyházán 2011-ben hiánypótló jelleggel nyitották meg a Csodavár Korai Fejlesztő Centrum és Játszóházat, ahol az elmúlt 5 évben közel 600 korai fejlesztésre szoruló gyermeket láttak el szakképzett gyógypedagógusaink, és több, mint 3000 tipikusan fejlődő társuk vette igénybe játszóházi szolgáltatásainkat, játszhattak együtt fogyatékkal élő társaikkal.

A Down Egyesület 2017-ben is csatlakozik a Down Világnaphoz, melyet március 21-én tartanak, sajtóesemények megszervezésével hívja fel a figyelmet a különbségek elmosódósára, illetve bemutatja az eddigi munkát.

Budapesten már nagy erőkkel készülnek a Csodavár Fejlesztőház megnyitására, miközben Nyíregyházán, a Csodavárban fogadják az érdeklődő intézmények diákjait a Kromoszóma Napok/ Down Világhét alkalmából.

A résztvevők érzékenyítő foglalkozásokon vehetnek részt a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének és a MEREK- Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja közreműködésének köszönhetően, és testközelből ismerkedhetnek meg a Down-szindrómával.

A Világnap kapcsán újabb együttműködési megállapodást is aláírnak, melyben eddigi, kiemelt támogatójuk, a mátészalkai ESZAT KFt, a 2015-ben kötött szerződést megújítja, és újabb 1.500.000 Ft-ot adományoz olyan tanácsadópontok létrehozására, melyek a Mátészalkán és térségében élő 0-5 éves korú gyerekeket látják el. A sikeres, közös pilot program Mátészalka Város, az Eszat - Első Szatmári Almafeldolgozó és Kereskedelmi Kft. -, és a Down Egyesület a Mátészalka és térségében élő gyermekek kora gyermekkori integrációjának elősegítése érdekében zajlik. A KSH adatok szerint a térségben élő rászoruló gyermekek 10 százaléka sem jut megfelelő ellátáshoz, 0-5 éves korában. Számszerűsítve ez azt jelenti, hogy a megyében 1500 gyereknek lenne szüksége a korai fejlesztésre, miközben 150 gyerek sem tudja igénybe venni azt. Az eddigi felajánlásnak és együttműködésnek köszönhetően a Csodavár munkatársai a 2015/2016-os időszakban 62 gyermeket vizsgáltak meg tanácsadópontjainkon és irányították a megfelelő szakemberekhez.

Március 20. és március 24. között Kromoszóma Napokat/ Down Világhetet tartanak Nyíregyházán.

Az eseménysorozatot Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke nyitotta meg, a rendezvényen részt vett Hanusi Péter, Mástészalka polgármestere is. A Világnapról és a programokat Kisari Károly elnök ismertette, a Csodavár munkájának fontosságáról pedig Pázmány Viktória, intézményvezető beszélt. Kovács Károly, az Eszat Kft. ügyvezető igazgatója ünnepélyes keretek között átadta a másfél millió foriontos adományt, melyet teljes egészében a Mátészalka és térségében élő gyerekek Csodavár TanácsadóPontjain történő fogadására fordítanak.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés