Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elképesztő a felelőtlenség! Egy nap alatt 27 szabadtéri tűz Szabolcsban

| 2017. 03. 05. | 10:31:00
Hiába a tiltás, gyújtanak.
Elképesztő a felelőtlenség! Egy nap alatt 27 szabadtéri tűz Szabolcsban
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az elmúlt 24 órában 27 szabadtéri tűzesethez riasztották a tűzoltókat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében -közölte a Szabolcsihírrel Dóka Imre, a kaasztrófavédelem megyei szóvivője.

Hat hektáros területen égett a száraz aljnövényzet szombat délelőtt Kemecsén, a Petőfi utca mögötti területen. A nyíregyházi hivatásos  és az ibrányi önkormányzati tűzoltók több vízsugárral és kéziszerszámok segítségével oltották el a lángokat. Nyírmihálydiban, a Vasút utca végén egy hektáron adott feladatot a kigyulladt száraz fű oltása a nyírbátori hivatásos tűzoltóknak, míg a település Gelsi utcai vasúti átjárójánál két hektáros területen a szakolyi önkormányzati és a nyíradonyi hivatásos tűzoltók oltották el a foltokban felcsapó lángokat. Kisebb területeken avatkoztak be a megye tűzoltói szabadtéri tűzeseteknél Újfehértón, Kisvárda és Ajak között, Nyírgyulaj belterületén, Nyírteleken és Nyíregyházán, valamint Mándokon, Nagykállóban és Tyukodon is. De hasonló feladat adott munkát a tűzoltóknak kigyulladt terület oltása Fényeslitke és Döge között, Ópályiban, a Zöldfa utcában, Gávavencsellőn, a Rakovszki utcában és Tiszadobon, a Vasvári Pál utcában, valamint Tiszalökön, a Damjanich utcában is. Személyi sérülés egyik esetben sem történt.

Kigyulladt egy 25 négyzetméteres melléképület is, ez Nagykállóban történt, vasárnap hajnalban. A Kossuth utcára a nyíregyházi hivatásos és a nagykállói önkéntes tűzoltók vonultak, több vízsugárral és kéziszerszámok segítségével oltották el a lángokat. Személyi sérülés nem történt.

Továbbra is érvényben van a tűzgyújtási tilalom! Így, a kijelölt tűzrakó helyeken is - valamint a közút- és vasút menti fásításokban tilos a tűzgyújtás beleértve a parlag- és gazégetést is.

Az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területen dolgozók, valamint a közúton és vasúton utazók égő cigarettát és dohányterméket ne dobjanak el.
Az elmúlt időszakban ugyanis megnövekedett a szabadtéri tűzesetek száma. Az erősödő nappali felmelegedés, a szeles és csapadékmentes napok után kiszáradt a növényzet és az erdei avar több helyen kiszáradt, "gyúlékony állapotba került", különösen a parlag- és legelőterületekkel határos erdőkben.
A rendkívül gyúlékony száraz növényzet és erdei avar az erdőkben, fásításokban vagy mezőgazdasági területeken közvetlen életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető tűzeseteket okozhat.
Aki a tűzvédelmi rendelkezéséket megszegi, erdővédelmi bírsággal sújtható!
 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés