Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Itt van Nyíregyháza első Oscar-díjasa

| 2017. 03. 31. | 10:10:00
A fiatal pedagógus magabiztosan nyert.
Itt van Nyíregyháza első Oscar-díjasa
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Pedagógus-Oscar-díjat nyert egy nyíregyházi tanár. Roma Ádám a Nyíregyházi Móra Ferenc Általános Iskola Petőfi Sándor Tagintézményének tanára. Az elismerést Budapesten, a neteducatio.hu Modern pedagógus című konferenciáján vehette át. A díjra egy kolléganője javasolta.

Mit szólt, amikor megtudta, hogy Oscarra jelölték?

Egy nagyon kedves munkatársam Erdélyi-Szabóné Srankó Ilona tanítónő jelölt erre a díjra és szólt, hogy vállalom-e. Természetesen örültem neki, hogy gondolt rám.

Számított arra, hogy meg is kapja?

A kolléganőmnek jeleztem, hogy megírhatja rólam a bemutató szöveget, ugyanis a jelöltről egy 150 karakteres ismertetőt kellett írni. A verseny kétfordulós volt, at tudtam, hogy az első körben az első három jelölt  jut tovább.

Egy ember jellemzésére 150 karakter elég kevés. Nagy felelősség annak, aki megfogalmazza a véleményét ilyen röviden.

Többet szeretett volna írni, de ez volt a maximum.

Mi állt a szövegben?

„Roma Ádám: Jelöltem született pedagógus. Kreatívan, innovatívan tanít. Novemberben fizika-mintaórát tartott az országos média előtt. Legnagyobb varázsa személyiségében rejlik. Diákjaink rajonganak érte. Minden szünetet közöttük tölt, játszanak, beszélgetnek. Iskolai rendezvényeken beöltözik mesefigurának. Osztályfőnöki-órákra neves vendégeket hív, akik példaként szolgálhatnak. Gyerekeivel plakátokon örökítik meg élményeiket. Családi programokat szervez. Bringás egyesületet alapított, kerékpártúráit focizással, állatmenhelyek látogatásával színesíti. Szívügyének tekinti a fogyatékkal élő gyerekek integrálását, viszi őket bringatúrákra, érzékenyítő tréningeket szervez iskolánkban.”

A jellemzés alapján máris megszavaztam az Oscart! Ilyen pedagógust tényleg imádhatnak a diákok. Ők egyébként mit szóltak?

Köszönöm. Nagyon örültek. Kedvesek voltak és lelkesek. Édesanyám és testvérem is nagyon büszke rám. Igyekeztem kivonni magam a versenyből. Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam a gyerekek, szülők, ismerősök, barátok, kollégák részéről. Ez az igazi díj.

Hány éve van a pályán?

Márciusban volt 9 éve, hogy tanítok.

A fizika vagy az informatika áll közelebb a szívéhez?

Mind a kettő. Volt, amikor az informatika, volt, mikor a fizika, de az idő elteltével mind a kettőben megtaláltam azokat a dolgokat, amelyek engem is érdekelnek és szeretem őket, illetve a legfontosabb, hogy a gyerekekkel is sikerüljön megszerettetni a tárgyakat.

A gyerekek általában nem szeretik a fizikát. Hogy lehet megszerettetni velük?

A célom, hogy a gyerekek szeressék és tudják a fizikát. Úgy kell tanítani ezt a tárgyat, hogy örömmel tanulják és figyeljenek az órán. Többféle mód van: virtuális kísérleti oldalakon mutatok be kísérleteket, powerpointos előadásokkal készülök az órákra, hagyományos kísérleteket mutatok be, igyekszem minél több hétköznapi példával illusztrálni a tanítási órát.

Hogy zajlott a választás?

Először egy internetes oldalon kellett szavazni, kb. 30 jelölt közül. Nem tudtuk ki hogy áll, mert nem facebookos szavazás volt. A második forduló viszont már a Facebookon folyt tovább.

Mikor és hogy derült ki, ki nyert, ki és hol adta át a díjat? Egyáltalán: hogy néz ki a díj?

Volt egy határidő, amikor lezárták a szavazást. Nekem 1500 szavazatom volt, a másodiknak kb. 800. Akkor már gondoltam, hogy én nyerek. Majd kaptam erről egy hivatalos mailt is. A díjat Budapesten adták át, az I. Modern Pedagógus Konferencián, március 22-én, egészen pontosan 15 óra 40 perckor adta át Gundel Takács Gábor. A Pedagógus-Oscar pont úgy néz ki, mint az igazi Oscar szobor, csak ez nem aranyból van. Kaptam még értékes, oktatáshoz kapcsolódó könyveket és egy 100 ezer forintos, továbbképzésekre felhasználható összeget is.

Mit érzett, amikor megkapta a díjat?

Nagyon örültem neki, különleges érzés volt, és megerősített most is az a gondolat, hogy érdemes sok energiát belefektetni a tanításba, nevelésbe.

Van egy programom ami a Roma Ádám netsulijában is megtalálható. Osztályfőnöki órákra és pénteki klubdélutánokra vendégeket hívok, akik az élet különböző területein sikeresek a hivatásukban, szakmájukban, hobbijaikban.

Eddig vendégeink voltak:

  • Farkas Attila kerékpárversenyző
  • Szatke Zoltán futballista, a Nyíregyházi Spartacus emblematikus alakja
  • Vinnai Zsolt kerékpár versenyző, a ViniBike KSE elnöke
  • Kocsmár Sándor szociálpedagógus - "hobbi" tánctanár
  • Major Dóra és Major Gábor - a "Dóra és a Felfedezők" zenekarból
  • Feczkó Tamás labdarúgó edző, az NB2 - es Balmazújváros vezetőedzője, a Bozsik József Labdarúgó Akadémia igazgatója
  • Pataki Mihály cégtulajdonos, a Nyír-Petrol és a BringaSziget igazgatója
  • Dr. Papp Katalin a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Ápolástudományi Tanszékének főiskolai docense
  • Szakács Tibor a Retró Rádió ügyvezető igazgatója
  • Tóth Erzsébet a Down Egyesület fenntartásában működő Csodavár Korai Fejlesztő Centrum inkluzív nevelés tanára
  • Tóth Imre "Bruti" stand-up humorista

Ötödikes osztályom van. A négy év során több olyan embert szeretnék meghívni, akár virtuálisan is, aki példaképe lehet a gyerekeknek. Az eddigi vendégekkel egyébként személyesen találkoztak a gyerekek. Természetesen együtt beszéljük meg, ők is javaslatot tehetnek arra, kivel szeretnének találkozni az osztályfőnöki órákon.

 

Névjegy: Roma Ádám Nyíregyházán született, Nyírpazonyban él gyerekkora óta, mai napig. Alsó iskoláit a nyírpazonyi Színi Károly Általános Iskolában végezte, majd a Wesselényi Miklós Szakközépiskola és Szakiskola villamosipari szakán érettségizett. Általános iskolai tanári diplomát a Nyíregyházi Főiskola fizika-informatika szakán szerzett. Tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetemen folytatta, informatika szakból egyetemi diplomát szerzett.

Cservenyák Katalin

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés