Hirdetés

Újabb csoda Nyíregyházán

| 2017. 03. 29. | 13:36:00
Méltó helyre kerülhet a gyűjtemény.
Újabb csoda Nyíregyházán
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közel egymilliárd forintból megszépült a Nyíregyháza belvárosban lévő Kállay-kúria, a Bessenyei tér arculatának egyik meghatározó épülete. Az ingatlan állami beruházás keretében nyerte vissza eredeti pompáját. Ide költözik a Nyírvíz-palotában látható Kállay-gyűjtemény.

A kormány egy korábbi döntése nyomán az ingatlant térítésmentesen kapja meg Nyíregyháza.

A kúriát Kállay Rudolf építtette 1906-ban neoklasszicista stílusban. A háromezer négyzetméteres ingatlanban lakott Kállay Miklós Szabolcs megyei főispán, Magyarország későbbi miniszterelnöke, aki 1942-44 között vezette hazánk kormányát. Ő adta át a kúriát a honvédségnek, amely hadosztályparancsnokságot, később hadkiegészítő parancsnokságot, a legutóbbi időkig pedig toborzó irodát működtetett itt.

A kormány 2015 júliusában, a Modern Városok Program keretében döntött arról, hogy 964 millió forinttal támogatja az erősen leromlott állagú épület felújítását. A Kállay-család hagyatékát őrző nyíregyházi Kállay Gyűjtemény - amelyet Kállay Kristóf, a miniszterelnök fia, máltai lovag, a Máltai Lovagrend egykori szentszéki nagykövete alapított - 6 ezer tárgyból, 13 ezer fotóból és 13 ezer könyvből áll, és a híres família mellett az Ilosvay-, a Szitha-, a Vásárhelyi- és a Dietrich-család hagyatékát egyaránt őrzi.

A Kállay-családot az egyik legrégibb ősnemes magyar famíliaként tartják számon. Ősi fészkük Kállósemjénben és Nagykállóban volt, tagjai császári, illetve királyi kamarások, udvari tanácsosok, miniszterek, országgyűlési követek és képviselők, valamint egyházi vezetők voltak.

 

Hirdetés