Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Izgalmas éjszaka elé nézünk Nyíregyházán

| 2017. 04. 19. | 15:32:00
Jobb lesz útnak indulni!
Izgalmas éjszaka elé nézünk Nyíregyházán
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Szakmák Éjszakája egy varázslatos éjszaka, ahol betekintést nyerhetünk a műhelytitkokba, és bárki bármit kipróbálhat, amire eddig máshol nem nyílt lehetősége. Az országban működő 44 szakképzési centrum április 21-én a „Szakmák éjszakája” rendezvényével második alkalommal nyitja meg a szakképző iskolák kapuit, tanműhelyeit, az általános iskolás, a középiskolás érdeklődő fiatalok, a pályaválasztás- és pályamódosítás előtt állók előtt, egyben remek szórakozási lehetőséget nyújt felnőtteknek, családoknak is egyaránt.

A Szakmák Éjszakája országos programba az idén 388 iskola kapcsolódik be 4004 programjavaslatával.

Ezen az estén a Nyíregyházi Szakképzési Centrum 10 tagintézménye is megnyitja kapuit, számos program közül lehet választani 18-22 óra között Nyíregyházán, Tiszavasváriban és Tiszalökön.

A megnyitó 17:45-kor lesz a Sipkayban (Nyíregyháza, Krúdy Gyula utca 32.), a programok itt, valamint a további 9 iskolában 18 órakor kezdődnek.

Ízelítő a 10 tagintézmény izgalmas programjaiból:

  • „A jövő a robotoké? Állítsd össze a Mechanikus robotodat alkatrészekből!” Lehetőség nyílik a forgácsoló műhelyben az előkészített alapanyagokból robotbábu készítésére. A látogatók kreatívan kiválogathatják az alkatrészeket, majd összeszerelhetik a kiválasztott hasábokból, kockákból, csövekből, csavarokból és csavaranyából álmaik robotját. A jól végzett munka után a sikeres alkotók hazavihetik új barátjukat. (Nyíregyházi SZC Bánki Donát Műszaki Középiskolája és Kollégiuma, 4400 Nyíregyháza, Korányi Frigyes u. 15.)
  • "Csodálatos élelmiszerek" Kisérletek élelmiszerekkel – Kóla - mentosz kapcsolat. Tonik és az UV lámpa viszonya. Őrölt fekete bors és a mosogatószer érdekes kapcsolata. Ecet és a szódabikarbóna találkozása. Kémiai reakciók megfigyelése (Nyíregyházi SZC Bencs László Szakközépiskolája, 4400 Nyíregyháza, Tiszavasvári u. 12.)
  • Honnan lesz meleg víz és fűtés a lakásban? Gondolnád? Ismerd meg a modern fűtés és klimatizálás lehetőségeit. Próbáld ki a modern szerszámokat! Vigyázz, otthon ez már a te dolgod lesz! (Nyíregyházi SZC Inczédy György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, 4400 Nyíregyháza, Árok u. 53.)
  • "Szakácsmesterek viadala"- avagy a Nyíregyházi Bocuse d'Or - A világ egyik legrangosabb főzőversenyének "mini" változatát tekinthetik meg az érdeklődők. Előre megadott nyersanyag kosárból varázsolnak finom ételeket Nyíregyháza legismertebb szakácsai - akik egykor Sipkay-s diákok voltak-, melyet a látogatók megkóstolhatnak, a receptúrát hazavihetik és otthon elkészíthetik.  (Nyíregyházi SZC Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, 4400 Nyíregyháza, Krúdy Gyula u. 32.)
  • Webego - Weblapok készítésének bemutatása egyszerű példákon keresztül az iskola pedagógusai által. Iskolánkban komoly szakmai sikereket érnek el az informatika szakmai tárgyakat tanító tanárok, illetve a diákok. Ebből kaphatnak ízelítőt. (Nyíregyházi SZC Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakgimnáziuma és Kollégiuma, 4400 Nyíregyháza, Városmajor u. 4.)
  • Amikor a gépészet már művészet - Gyakorlati bemutató. Megtapasztalhatjuk a gépészet sokszínűségét, ahol szakmai bemutató keretében vállalkozó szellemű résztvevők kipróbálhatják kézügyességüket egy acélrózsa elkészítésével. (Nyíregyházi SZC Teleki Blanka Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, 4450 Tiszalök, Ady Endre u. 35.)
  • A nagy durranás - bemutató kísérletek. Minden, ami robban, durran, villan, pukkan. - Látványos kémiai kísérletek bemutatása tanulók segítségével: zöld láng, csillagszóró készítés, alumínium és jód reakciója, lángoló kéz. "Vegyészek virágos kertjének" elkészítése, "Fürdősó" a kémcsőbe is kerülhet. (Nyíregyházi SZC Tiszavasvári Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, 4440 Tiszavasvári, Petőfi u. 1.)
  • „Ha legény vagy állj a gátra!” (homokzsák- gátépítés ) - Magyarország a folyók-vizek országa. Ilyenkor, tavasszal fokozott figyelmet kell szentelnünk az árvízi védekezésre. Segíts nekünk a homokzsákokkal gátat emelnünk képzeletbeli folyónknak! (Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Építőipari és Környezetvédelmi- Vízügyi Szakgimnáziuma, 4400 Nyíregyháza, Vasvári Pál u. 16.)
  • Népszerű képregényhősök fekete-fehér LEGO kockákból - Az iskolánkban már harmadik tanéve működő tekerd! csoport több ezer LEGO kockából készít alkotásokat. A csoport főleg fekete, fehér és szürke elemeket használ fel az építéshez. Eddig az Op-Art stílus jegyében készítettek képeket, de a most bemutatásra kerülő alkotások a képregények világát mutatja be. Az érdeklődők a csoport tagjaival közösen raknak ki megadott tervrajz alapján egy-egy részletet, amiből aztán az aulában felépítjük a képet.  (Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, 4400 Nyíregyháza, Dugonics u. 10-12.)
  • Mindent megteszel az egészségedért? Ellenőrizd le! - Szűrővizsgálatok végzése: - vérnyomásmérés, vércukormérés, látásvizsgálat, optikai vizsgálat, BMI-testzsír mérés. Milyen gyakran jársz szűrésre? Most megteheted a Zay-ban az alapvető szűréseket elvégezzük. Szenvedélybetegek-bódult szemmel a világ! Kipróbálhatod a „részeg szemüveget”, hogy mit látnak a szenvedélybetegek a drog és alkohol hatása alatt a világból, és a környezetükből. Kínai gyógyászat és az ásványok szerepe az egészségünkre. Modern-vagy hagyományos orvoslás? Nézd meg a kínai orvoslást! Ásványból készült ékszerek bemutatója és vására. (Nyíregyházi SZC Zay Anna Egészségügyi, Informatikai Szakgimnáziuma és Kollégiuma, 4400 Nyíregyháza, Család u. 11.)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés