Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nagyot léptek előre a nagykállóiak

| 2017. 04. 04. | 17:09:00
Most már a helyi önkénteseket is riasztják.
Nagyot léptek előre a nagykállóiak
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Újabb beavatkozó egyesület kezdte meg a működését Szabolcsban. Április elsejével az országban negyvenkettedikként, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig negyedikként vált önállóan beavatkozó tűzoltó egyesületté a Nagykálló Önkéntes Tűzoltó Egyesület. Az ünnepélyes beiktatást kedden délelőtt tartották a város főterén, a rendezvényen a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot az országos tűzoltósági főfelügyelő képviselte.

A Nagykállói Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek jelenleg tizennyolc tagja van, több mint száz éve, 1893 óta működik. Nyíregyházától tizennégy kilométere fekszik és tizenhat percre van szükség ahhoz, hogy a tűzoltók a szabolcsi megyeszékhelyről a településre érjenek.

A nagykállói önkéntesek április elsejével azt vállalták, hogy éjjel és nappal 12 percen belül vonulni kezdenek Nagykálló területén és a több mint tízezer lakosú város mentő-tűzvédelmét önállóan is ellátják – mondta el dr. Bérczi László tű. dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő a rendezvényen.

A tábornok emlékeztetett arra, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye sokat tett az önkéntes mozgalom területén, hiszen az országban az elsők között itt kezdte meg önálló beavatkozói tevékenységét a demecseri, majd a tarpai és a tyukodi egyesület. Most a nagykállói van soron, az országban negyvenkettedikként, a megyében pedig negyedikként önállóan beavatkozó egyesület lett – zárta beszédét a főfelügyelő.

Dr. Polgári András, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal főigazgatója, megbízott kormánymegbízott beszédében kiemelte: fontos, hogy az emberek minél hamarabb segítséghez juthassanak, éppen ezért példaértékű, hogy a nagykállói járás szívében ez ettől a hónaptól már megvalósul. Ezután elismerését fejezte ki a város önkénteseinek, akiket ezentúl már a megyei ügyelet nem értesít, hanem riaszt.

Juhász Zoltán, a város polgármestere köszönetet mondott a katasztrófavédelemnek, hogy a testület által megszavazott összegek mellett ő is minden támogatást megadott a mentő-tűzvédelem érdekében, valamint hogy tavaly szeptemberben az egyesület ünnepélyes keretek között átvehetett egy felújított Mercedes-Benz gépjárműfecskendőt, ami az önálló beavatkozáshoz elengedhetetlen volt.

Ezt követően Kovács Róbert, a Nagykálló ÖTE parancsnoka a megbízólevelet és a mentori feladatok ellátására szóló megbízást Bérczi Lászlótól és Varga Béla tű. ezredestől, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójától vehette át. Az ünnepség végén Jaczkó György parókus, a Görög Katolikus Egyház képviselője megáldotta és megszentelte az egyesület tagjait és gépjárműveit.

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés