Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nem hiába zárt be a Bencs villa

| 2017. 04. 05. | 12:32:00
Rendbe teszik a 90 éves házat.
Nem hiába zárt be a Bencs villa
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kívül-belül felújítják a Bencs Villát, mely hamarosan kiemelkedő kulturális, idegenforgalmi és művészeti központjává válhat Nyíregyházának. A város hajdani polgármesterének 90 éves házára pályázaton nyert, közel 275 millió forintot fordítanak, a cél az épület turisztikai hasznosítása, a város kulturális örökségének megőrzése. A beruházás a napokban elkezdődik, és várhatóan még ez év októberében befejeződik.

A projekt eredményeképpen művészeti, kulturális és kiállítási központ, történelmi és várostörténeti emlékhely, művészeti alkotóhely alakul ki, amely működésébe országosan is elismert írók, festők, zenészek kapcsolódhatnak be. A projekt megvalósításával a Bencs család életét, munkásságát tárlaton ismerik meg a látogatók úgy, hogy a korabeli nagypolgári élet jellemzői a berendezési tárgyakban is megjelennek.

A 90 élves épületen belül jelentős átalakításokat végeznek. Összenyitják a földszinti nagy tereket, mobil falrendszert építenek be, így lehetővé válik nagyobb létszámú közönség befogadása is. Az épület helyszínéül szolgál kiállításoknak, felolvasóesteknek, vagy akár kamaraszínházi előadásoknak. A földszinten korhűen berendezett kávéházat nyitnak. A villa földszintjéhez déli és keleti oldalon csatlakozó terasz a földszinti belső tér átszervezésével könnyen hozzá csatlakoztatható lesz.

Az emelet teljes átalakításával helyet kap egy felnőtt lakosztály, ahol a korhű bútorokkal berendezett társalgó, női és férfi hálószoba és fürdőszoba bemutató tereket alakítanak ki. A másik lakosztályban lehetőség nyílik a kor kulturális, tudományos és művelődési emlékeinek kiállítására a könyvtárszoba, a kutatószoba és a pihenő szoba tematikus berendezésével.

A jelenleg beépítetlen padlástér megújításával egy loft- műtermet hoznak létre, a múlt század elejének kedvelt beépítési módjait idézve. Itt valósul meg a minden igényt kielégítő alkotóműhely is.

•     A villa kertje is megújul, ennek szerves része a történeti emlékút és rekonstruált eredeti sétány megvalósítása, míg az új kerítéssel a villa méltó összképet nyújt megálmodója tisztelete előtt.

A projekt részét képezi a Bencs Villa épületének energia hatékony működését javító beruházások, valamint a megújuló energiaforrások beépítése is.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés