Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tiltakoznak a zays szülők, nem kérnek egyházi fenntartót

| 2017. 04. 05. | 13:25:00
Levelet írtak Kovács Ferenc polgármesternek is.
Tiltakoznak a zays szülők, nem kérnek egyházi fenntartót
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Már a legutóbbi közgyűlésen is szóba került, hogy a görögkatolikus egyház szeretné átvenni a Zay Anna Egészségügyi, Informatikai Szakgimnáziuma és Kollégiuma működtetését, ajánlatával már meg is kereste a fenntartó Nyíregyházi Szakképzési Centrumot. Azóta felpörögtek az események, a szülők szavaztak is arról, kerüljön-e át a görög katolikus egyházhoz Nyíregyháza egyetlen egészségügyi középiskolája.

Tiltakoznak a szülők az ellen, hogy egyházi fenntartásba kerüljön az iskola. Ez derül ki abból az állásfoglalásból, melyet a Szabolcsihírhez is eljuttatott a Szülői Szervezet elnöke. Nagy Lászlóné közölte: az április 4-én tartott rendkívüli gyűlésén egyhangúan leszavazta az iskola görögkatolikus egyház általi fenntartóváltását.

„Ragaszkodunk az iskola világnézeti semlegességéhez, a Szakképzési Centrumhoz való tartozáshoz és a fennálló vezetéshez is” – olvasható a lapunkhoz is eljuttatott állásfoglalásban.

„Gyermekeinket az intézmény jó hírneve és a kiváló szakképzés miatt írattuk a nyíregyházi SZC Zay Anna Egészségügyi és Informatikai Szakgimnáziuma és Kollégiumába – hangsúlyozzák a szülők.

A szakmai képzéssel, az oktató-nevelő munkával, a felnőttoktatással elégedettek vagyunk, az elvárt igényeinknek teljes mértékben megfelel. Az itt folyó magas színvonalú munkát bizonyítja az országos versenyeken elért előkelő helyezések, a továbbtanulási hajlandóság. Az intézményben fejlesztések valósulnak meg: 40 új számítógépet kapott az iskola, demonstrációs termet alakítottak ki a modern kor igényeinek megfelelően, helyiségek kifestése is megtörtént. Nem jellemző az iskolai erőszak, a deviáns viselkedés. A felmerülő problémákat a pedagógusok képesek megnyugtatóan kezelni. Toleráns, elfogadó a légkör az intézményben, tisztelettel és szeretettel viseltetnek egymás iránt a diákok és a pedagógusok is.

Nem kértük a fenntartóváltást, nem találtunk olyan szülőt, aki igényelné a görög katolikus egyház általi átvételt.

A véleménynyilvánító szavazással kapcsolatban kérjük, hogy a borítékok felbontása és a szavazatok összesítése közjegyző jelenlétében történjen, és készüljön róla jegyzőkönyv. A pártatlan, független közjegyző biztosítja véleményünk szerint az eljárás aggálymentességét, átláthatóságát - olvasható az állásfoglalásban.

Sérelmezzük, hogy bármiféle előzetes egyeztetés nélkül az iskola életét, érettségi előtt álló diákok nyugodt vizsgára való felkészülését az egyház képviselői megzavarták, feszültséget, indulatokat idéztek elő már átvételi szándékukkal is.

Véleményünk szerint az átvétellel sérülne a diákok lelkiismereti szabadsága és az egyház hitelveinek a tantárgyakban való megjelenítése a pedagógusok munkáját is jelentősen megnehezítené.

Levél a polgármesternek

A Szülői Szervezet dr. Kovács Ferencnek is levelet írt, kérve, támogassa őket törekvésükben:

Dr . Kovács Ferenc részére

Tisztelt Polgármester Úr!

A nyíregyházi SZC ZAY ANNA Egészségügyi, Informatikai Szakgimnázium és Kollégiuma Szülői Szervezetének elnökeként, több szülő nevében fordulok Önhöz. Mint bizonyára tudja, a görögkatolikus egyház át akarja venni az iskola fenntartását, az ehhez szükséges lépéseket már meg is tették.  A józsefvárosi Deák Diák Általános Iskolához hasonlóan minket, szülőket is aggaszt a kialakult helyzet és élesen elutasítjuk már a szándékot is.

Az iskolának nincs egyházi háttere, valamennyien világnézetileg semleges intézménybe adtuk gyermekünket, a szakma (nem mellesleg hiányszakma) megtanulása végett. Az iskolavezetéssel messzemenően elégedettek vagyunk, a szakmai tárgyak oktatása magas színvonalú, amit az országos szakmai versenyeken elért előkelő helyezések is bizonyítják.

Azzal a kéréssel fordulunk Önhöz, a város vezetőjéhez, a nyíregyházi polgárok érdekeinek képviselőjéhez, hogy álljon ki az iskolánk jelenlegi helyzetéért Kocsis Máté párttársához hasonlóan, és tegyen azért, hogy ez a jó hírű, kiváló szakmai munkát végző iskola megőrizhesse világnézeti semlegességét. Kérjük, támogasson bennünket abban, hogy a görögkatolikus egyház visszavonja az iskola fenntartására vonatkozó szándéknyilatkozatát.

Kérjük, ne hagyja szó nélkül a város egyetlen egészségügyi szakgimnáziumának az ilyen mértékű átalakítását, kérjük, álljon ki azon törekvésünk mellett, hogy az iskola világnézetileg semleges maradjon. Tiltakozunk az iskola fenntartóváltása ellen, maga a kezdeményezés ellen is, ami megzavarja az iskolai életet, az érettségire való nyugodt felkészülést, zavart és feszültséget okoz az iskolában.

Szeretnénk, ha a véleménynyilvánító lapokat már le sem kellene adnunk, de ha mégis így történne, ragaszkodunk ahhoz, hogy a 3 tagú számláló bizottságon kívül az iskola és a szülők részéről is 1-1 fő jelen lehessen a számláláskor. Ezt jelenleg nem tudják nekünk biztosítani.

Szeretnénk, ha érettségi előtt nem zaklatnák fel a végzős diákokat, nem gátolnák az érettségire való nyugodt felkészülést ilyen, az iskola életét, szemléletét gyökeresen megváltoztató kérdésekkel. A végzős diákok egy része ráadásul az érettségi után szakképzés keretein belül az iskolában tanul tovább, tehát a most esetleges változások az ő tanulmányaikat ugyanúgy érintik. Sajnos érezhető a feszültség az iskolában, mert a szülőknek tartott tájékoztató megerősítette bennünk, hogy teljes világnézeti átalakulás következne a fenntartóváltással. Véleményünk szerint sérülne a gyerekek lelkiismereti szabadsága  és az egyház hitelveinek a tantárgyakban való megjelenése a pedagógusok munkáját is jelentősen megnehezítené. A szülői tájékoztató végén Szócska Ábel, a görögkatolikus egyház részéről elmondta, hogyha tudta volna, hogy ekkora ellenállásra számíthat a szülők részéről,  nem indította volna el ezt az eljárást. Sérelmezzük, hogy bármiféle előzetes egyeztetés nélkül, érettségire való felkészítés idején megzavarhatja bárki az iskola működését, feszültséget idézhet elő a tanári karban, hiszen az ő munkahelyük esik át egy teljes világnézeti változáson.

Nagyon bízunk a segítségében!

Tisztelettel:

Nagy Lászlóné
Szülői Szervezet elnöke

Levél az egyháznak

Nagy Lászlóné csatolta Szocska Ábel apostoli kormányzóval történt korábbi levélváltását is.

 "Tisztelt Szocska Ábel!

Meglepődve tapasztaltuk az Ön és az Ön által képviselt görög katolikus egyház érdeklődését a nyíregyházi SZC ZAY ANNA Egészségügyi, Informatikai Szakgimnázium és Kollégiuma fenntartásával kapcsolatban. A szülői tájékoztatón - mint ahogy azt Ön is elismerte- nagyfokú szülői ellenállást tapasztalt a fenntartóváltással kapcsolatban.

Ezúton fejezzük ki ismételten a tiltakozásunkat a fenntartóváltással kapcsolatban és kérjük, hogy vonják vissza a szándéknyilatkozatot az iskola átvételével kapcsolatban, ahogy azt a tegnapi nap folyamán a józsefvárosi Deák Diák általános iskolával kapcsolatban is megtette a görög katolikus egyház.

Ön személyesen azt ígérte nekünk szülőknek, hogy 70 % támogatottság alatt amúgy sem venné át az intézményt, ezért kérjük, hogy haladéktalanul vonják vissza a szándéknyilatkozatot, mivel az iskola átvétele szerintünk sértené a gyermekeink lelkiismereti szabadságát és továbbra is ragaszkodunk az iskola világnézeti semlegességéhez.

Tisztelettel:

Nagy Lászlóné
Szülői Szervezet elnöke"

 

"Tisztelt Nagy Lászlóné!

Köszönöm szépen megkeresésüket és a bizalmat, amellyel hozzám fordultak. Szeretettel válaszolok kedves levelére. Szíves megértésüket kérem, hogy azon szülők kérését nem hagyhatom figyelmen kívül, akik az intézmény átvételét és ezzel gyermekeik számára a keresztény nevelés biztosítását kérték.

Úgy érzem, hogy mulasztást nem követtem el sem a tájékoztatásban, sem a törvényi előírások betartásában.

Továbbra is szeretnék élni a törvény által nyújtott lehetőségekkel.

Életére és munkájára Isten áldását kérem.

Tisztelettel.

Szocska A. Ábel
apostoli kormányzó"

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés