Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Civilekkel élhetőbb egy település

| 2017. 05. 18. | 14:01:00
Ezt Máriapócson és Fehérgyarmaton rendezett fórumon mondta a helyettes államtitkár.
Civilekkel élhetőbb egy település
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Minél több civil szervezet tevékenykedik, annál élhetőbb egy település – szögezte le Fülöp Attila, az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára egy közelmúltban megrendezett fehérgyarmati és egy máriapócsi civil fórumon - olvasható az EMMI honlapján.

Fülöp Attila hozzátette: 2010 és 2015 között 144-ről 202 milliárd forintra nőtt a civil szervezetek állami támogatása. A helyettes államtitkár kiemelte:

az ember legtermészetesebb igénye, hogy közösségben éljen. Jelenleg mintegy 60 ezer civil szervezet működik, amelyek több mint kétharmada a közösségekért dolgozik a szabadidő, a sport, a hobbi, a kultúra, az oktatás, a szociális ellátás, a településfejlesztés, a szakmai-gazdasági érdekképviselet, illetve az egészségügy területén.

Ezek összessége ad hiteles képet a civil szféráról Magyarországon, ellentétben azzal a néhány, magát civilnek nevező szervezettel, amelyek tevékenysége kimerül utcai tiltakozások szervezésében vagy külföldi politikusok, szakértők félretájékoztatásában.

Máriapócson Fülöp Attila külön kiemelte, hogy a település jelentős zarándokhely, amelynek keresztény közösségére évszázadok óta példaértékű összetartás jellemző.

A helyettes államtitkár emlékeztetett a korábbi jogszabály-módosításokra, melyeknek köszönhetően

lényegesen enyhültek a civil szervezetek bürokratikus kötelezettségei, így tényleg a tevékenységükre tudnak összpontosítani.

Azért is hasznosak az ilyen civil fórumok, mert a kormány nyitott a civilektől érkező visszajelzésekre és tapasztalatokra. A helyi közösségeket segítő, erősítő civil szervezeteket a kormány stratégiai partnernek tekinti – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés