Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elindult a nyíregyházi kisvasút!...

| 2017. 05. 10. | 18:40:00
De bizakodásra semmi ok. Annyi a bicikliknek.
Elindult a nyíregyházi kisvasút!...
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sokszor hallottuk 2009 decembere óta: csak ideiglenesen szünetel a kisvasút Nyíregyháza és Dombrád között. Arra is felhívták a figyelmünket, hogy időnként pályabejárásokat tartanak, ezért fontos, hogy a síneket hagyjuk szabadon, a KRESZ-táblák utasításai tartsuk be.

Május 10-én meg is bizonyosodhatott több kerékpártulajdonos arról, hogy a kisvasúti sineken néha bejárást tartanak. A vasútállomásról Bujra tartott egy szerelvény ma délelőtt...

"Az Állomás térről elindult egy kisvonat Bujra. A jármű pályabejáráson vett részt" - írja a nyiregyhaza.hu.

Akik abban a hiszemben, hogy a kisvasút nem jár, és kerékpárjaikat szabálytalanul, a sínek mellett lévő korláthoz helyezték el, nagyot néztek vagy nagyot néznek ma.

A lelakatolt bicikliket elsodorta a vonat. Az anyagi kár jelentős. A felelősség azonban - írja a város hivatalos honlapja - a biciklitulajdonosokat terheli.

Csak halkan

Több mint 8 év telt el azóta, hogy ideiglenesen nem közlekedik a kisvasút. Több kocsit, mozdonyt felújítás után elvittel Felcsútra, azóta ott járnak. A kisvasúti végállomás egyik épületét már le is bontották, és az elmúlt 8 és fél évben egy szó sem esett arról, hogy újra akarnák indítani a kisvasutat. A mai tizenévesek, akik most bringával jönnek az állomásra, valószínűleg már nem is emlékeznek arra, hogy erre valaha járt egy kis csühögő.

Nyilván a vasúttársaság is hosszú ideje tűri el szótlanul, hogy a járgányaikat a korláthoz láncolják a bringások, akik azzal érkeznek az állomásra, majd vonattal mennek tovább (P+R-ből igy lesz B+R). Halkan kérdezzük: nem lehetett volna tenni semmit annak érdekében, hogy ne szokjanak ide, ne használják kerékpártárolónak azt a korlátot, amely olyan közel van a sínekhez, amelyeken leginkább nem jár semmi, de bármikor jöhet?

Elgyébként el is lehetne már dönteni ezt a kisvasút-kérdést, mert a lebegtetés, a bizonytalanságban tartás a legrosszabb stratégia.

Cs. K.

 

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés