Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ezer szelet kenyérlángost sütnek a sipkaysok

| 2017. 05. 16. | 17:25:00
A városalapítás évfordulóját ünnepli Nyíregyháza.
Ezer szelet kenyérlángost sütnek a sipkaysok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ezer adag kenyérlángos is készül a közelgő városnapokra. A Nyíregyháza újratelepítésének (gróf Károlyi Ferenc 1753. május 16-án bocsátotta ki pátenslevelét) évfordulója alkamából május 18-19-én színes programsorozattal várnak mindenkit a Kossuth térre.

A program:

A városlakóknak a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Sipkay Barna Középiskola szakácstanulói kedveskednek meglepetéssel 19-én: 

13 méter hosszú asztalról kínálják majd a tirpák kenyérlángost, amelyhez csak lisztből mintegy 50 kilogrammot használnak fel. A 200 kilónyi kenyérlángost ezer szeletre vágják.

A város hivatalos honlapján a kenyérlángos receptjét is megosztották, íme:

Hozzávalók (adag/háztartási tepsi):
0,4 kg liszt; 0,02 kg élesztõ; 0,10 kg olaj vagy vaj; 0,1 l tej vagy víz; 0,01 kg só; 0,03 kg cukor; 0,3 kg túró; 0,15 kg füstölt szalonna; 0,4 l tejföl; 0,003 kg kaporlevél; 0,15 kg lilahagyma.

Elkészítése:
1. A langyos (34 oC) vizet vagy tejet a cukorral és élesztõvel összekeverjük, liszttel meghintjük, letakarjuk és meleg helyen kelesztjük a kovászt kb. 10 percig.
2. A lisztet átszitáljuk, hozzákeverjük a sót, majd a kovásszal dagasztjuk. A sima, hólyagos tésztához hozzákeverjük a zsiradékot (olaj vagy vaj). Liszttel meghintve, letakarva 40 percig meleg helyen kelesztjük.
3. A túrót, a tejfölt és a kaprot összekeverjük.
4. A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk és kiolvasztjuk (serpenyõben szárazon pirítjuk).
5. A lilahagymát apró kockára vágjuk.
6. A megkelt tésztát, a tepsi méretére nyújtjuk és 160 oC-os sütõben elõsütjük.
7. A hûlt tésztára rákenjük a túrót, megszórjuk a sült füstöltszalonna-kockával és a lilahagy¬ma¬koc-kákkal.
8. Elõmelegített sütõben (160 oC) 10 perc alatt készre sütjük.

 

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés