Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Koszorúztak, emléktáblát avattak Nyíregyházán

| 2017. 05. 02. | 18:00:00
Szent Flóriánra emlékeztek a tűzoltók.
Koszorúztak, emléktáblát avattak Nyíregyházán
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Több helyen is koszorúzott a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Szent Flóriánra, a tűzoltók védőszentjére emlékezve kedden délelőtt Nyíregyházán, a Bethlen Gábor utcán és a négy éve a tűzoltók védőszentjének nevét viselő téren. Emellett a nyíregyházi tűzoltók bátor és hősies helytállásának tiszteletére emléktáblát is avattak a tűzoltóság főbejáratánál.

Kedden délelőtt az egykori nyíregyházi tűzoltó laktanya helyén épült Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskolánál kezdődött a megemlékezés, hiszen az intézmény falán 2014-ben avatták fel azt az emléktáblát, amely emlékeztet arra, hogy 1911 és 1958 között itt működött az első nyíregyházi tűzoltóság.  A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetői, a görögkatolikus egyház helyi vezetése, valamint az iskola igazgatója és a 4. A osztályos tanulói részvételével helyezték el az emlékezés koszorúit.

A 2013-ban felavatott Szent Flórián téren folytatódott a megemlékezés, ahol idén, már ötödik alkalommal koszorúzták meg a tűzoltók védőszentjéről állított szobrot, ahol négy évvel ezelőtt maga a tér is felvette Flórián nevét. A megemlékezés koszorúit Varga Béla tű. ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere és Dombrády László nyá. tű. ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tűzoltószövetség elnöke helyezte el.

A tűzoltók számára Flórián a tűzoltó munka lényegét testesíti meg, így az állhatatosságot, becsületet, embertársaik megsegítését – hangzott el a koszorúzási ünnepségen, Nyíregyházán.

 

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság főbejáratánál a nyíregyházi tűzoltók bátor és hősies helytállásának tiszteletére emléktáblát avattak, ahol Nyíregyháza alpolgármestere kiemelte: elismerését fejezi ki nemcsak az egykori tűzoltóknak, de a ma szolgálatot teljesítőknek is kiemelkedő napi helytállásukért és Nyíregyháza elismeri a munkájukat, a bátorságukat és a városvezetés mindent megtesz annak érdekében, hogy nemcsak a hagyományápolás, de a megelőzés területén is támogassa a tűzoltóságot.

Toldi András tű. őrnagy, nyíregyházi tűzoltóparancsnok ünnepi beszédében felidézte a Nyíregyházi Önkéntes Tűzoltó Egylet megalakulása óta eltelt időszak hősies és bátor helytállásait. 133 éve a nyíregyházi önkéntes, majd a hivatásos tűzoltók, elődeink, pályatársaink úgy veszik fel a szolgálatot, hogy nem tudják, aznap mi vár rájuk - emelte ki a parancsnok.

  • 1888 Nagyvendéglő tűzesete
  • 1908 tűz a Vármegyeházán
  • 1920 Koronaszálló tűzesete
  • 1944-ben a Vasútállomás bombázásakor a tűzoltók már a harmadik hullám távozása közben munkához láttak
  • 1970 Tiszai árvíz
  • 1982 a Zsanai gázkitörés oltásában is részt vettek
  • 1994 tűz a Taurus gumigyárban

- ez csak néhány évszám, amelyek az elmúlt időszak eseményei közül kiemelendők, de a további árvízi védekezésben is részt vettek a nyíregyházi tűzoltók, legyen az a Tisza, vagy a Duna mentén.
 

A parancsnok hozzátette: "lassan másfél évszázados történelmünk alatt, szerencsére nem kellett tűzoltó bajtárstól úgy búcsúznunk, hogy szolgálatteljesítés közben vesztette életét. Ez nagyon-nagy dolog."

Büszke arra, hogy ma nem neveket, névsort tartalmazó emléktáblát avatunk, hanem egy olyan emlékjelet, mely a nyíregyházi tűzoltók bátorságának, helytállásának, a hétköznapok, a szolgálat hőseinek, a ma élőknek és az elődöknek állít emléket és bízik benne, hogy az utánunk jövő tűzoltó generációk is átérezve hivatásunk fontosságát, a táblán olvasható idézet szellemében végzik majd áldozatos munkájukat.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés