Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Látta-e már Nyíregyházát fentről?

| 2017. 05. 18. | 19:18:00
Sokan kapaszkodtak fel a toronyba.
Látta-e már Nyíregyházát fentről?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A városnap és a Múzeumi Világnap alkalmából a Nyíregyházi Városvédő Egyesület az evangélikus egyházzal közös programot szervezett: az érdeklődők megismerhették a templom történetét, illetve felkapaszkodhattak a templomtoronyba, ahol megcsodálhatták az óraszerkezetet, és közelről is megtekinthették a harangokat.

Mint ismeretes, a szinte elnéptelenedett Nyíregyháza egyik birtokosa, Károlyi Ferenc gróf 1753-ban adta ki pátenslevelét, melyben 3 évi adómentességet, az építkezéshez faanyagot és szabad vallásgyakorlást ígért az áttelepülőknek. Egy lelkes szarvasi csizmadia segített népszerűsíteni a gróf kedvezményeit, mire Békés megyéből 300 család kerekedett fel és költözött az 500-600 lelkes településre, melynek lakossága a következő évben már elérte a 2500-at. A Nyíregyházára települők evangélikus tótok voltak (őket nevezték később tirpákoknak), akik előbb fatemplomot építettek, de azt a helybéli katolikusok lebontatták velől. Csak II. József türelmi rendelete után 1784-86-ban építhették meg a mostani templomot, de akor még semmilyen külső díszítés nem lehetett rajta, a tornyot pedig tíz évvel később emelték rá.

További képek a galériában

Sokan voltak kíváncsiak csütörtök délután a templomra, a toronyra, az óraszerkezetre és a harangokra. A kilátás pedig - köszönhetően a verőfényes napsütésnek, egészen elképesztő fentről. Nemcsak a várost látni, hanem az innen 25 kilométerre magasodó Kopasz-hegyet is. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés