Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Orrfacsaróan bűzös a Szamos

| 2017. 05. 25. | 18:04:00
Mi lesz itt, ha kezdődik a szezon?
Orrfacsaróan bűzös a Szamos
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Orrfacsaróan bűzös, zavaros, gusztustalan a Szamos vize, a folyó rothadó állati maradványokból, ürülékből és vérből álló szennyezést szállít rendszeresen a Tiszába. Félelmetes leírás, különösen, hogy itt kopogtat a kertek alatt a strandszezon. A Szamos épp az egyik legnépszerűbb tiszai strandnál, Gergelyiugornyánál ömlik a Tiszába.

De vajon mit visz a víz?

Baranyi Krisztina, az Együtt képviselője hosszú ideje kutatja a tiszai szennyeződés okát, forrását. Tavaly már megismerhettük, amikor közzétette a vásárosnaményi szennyvízteleppel kapcsolatos vizsgálati eredményeket, melyek lényege, hogy szinte tisztítatlanul kerül 28 település szennyvize a Tiszába Vásárosnamény alatt.

Folyamatosan gyűjti a vízmintákat, végezteti az elemzéseket. Vízkémiai, bakteriológiai méréseket készíttet független, akkreditált laborokban.  

A politikus a Szabolcsihírnek elmondta: hajóval járja a Tiszát és a Szamost, és a tavaly szeptemberi eredmények alapján jutott arra, hogy a Szamoson kell tovább vizsgálódnia. Így májusban ismét hajóra szállt.

Elbeszélésük alapján az orrfacsaró bűzt a Szamos környéken élők is érzik.

Amellett, hogy a magyar oldalon is tisztítatlanul kerül a szennyvíz a Szamosba, Baranyi Krisztina eljutott a fő szennyezés-forráshoz: a román-magyar határtól mindössze két kilométerre, Vetés határában van az Unicarm nevű húsüzem, amely több mint kétezer embert foglalkoztat. Az üzem minden tisztítás nélkül ereszti a folyóba a vegyszereket, illetve az üzem udvaráról az óriási mennyiségű, rothadó állati ürüléket, zsírt, csontlisztet és belsőséget a Szamosba.

„Fertőző az a folyékony hulladék, amely 200 baktériumtelepnél többet tartalmaz 1 mg-ban” – idézi a vonatkozó törvényt Baranyi Krisztina, majd elmondja: az általa kivett vízmintában 13 millió(!!!) telepet találtak. Ez volt az eddigi legmegdöbbentőbb eredmény. A vásárosnaményi szennyvíztisztítónál mért adat ennek gyakorlatilag csak jelenthet.

A húsüzem több éve működik a határ mellett, s bár többször jelentették már korábban is, hogy állati maradványokat, bőrcafatokat visz a víz, változás nem történt.

Baranyi Krisztina elmondta azt is, hogy a környezetvédelmi hatóság mérési eredményei Csengernél már többször is meghaladták a megengedett határértéket, minden hatóság tudja, hogy szennyezett a Szamos, de mind eszköztelenek.

A Szamos szennyeződése a legutóbbi megyei közgyűlésen is téma volt, egy jobbikos képviselő vetette fel a témát, kérdezte, felvették-e már a kapcsolatot a román féllel. Seszták Oszkár a közgyűlés elnöke úgy reagált: folyamatban van az előkészítés, majd arra kérte a sajtót, próbálja megtalálni a helyes arányokat, ne csússzon át a közvélemény tájékoztatása indokolatlan riogatásba, mert az a turisztikai mutatókra is kihat, károkat okozhat a megyének.

Látja azt a vendég is...

Erre reagálva Baranyi Krisztina a Szabolcsihírnek elmondta: a turistákat nem az fogja elriasztani, ha a sajtó beszámol a szennyezésről, látják azt maguk is a saját szemükkel. A kenusok – akikkel szintén kapcsolatban van az Együtt képviselője – folyamatosan tapasztalják az állapotokat. Ő azt várja a sajtó figyelmétől és beszámolóktól, hogy az illetékesek pénzt fordítanak a szennyvíztelepek rendbehozatalára.

Kérdésünkre, hogy Seszták Oszkár megyei közgyűlési elnökkel tárgyalt-e már erről, Baranyi Krisztina elmondta: vele még nem beszélt, viszont emlékeztetett arra, hogy

a megyei közgyűléseknél van az összes fejlesztési pénz elosztásának joga. Stadionok, sportpályák építésén kívül itt a szennyvíztisztítási hiányosságokat is meg kell oldani. A fejlesztési pénzeket ilyen célokra kellene fordítani.

Elmondta azt is: a vízvizsgálati eredmények birtokában európai állampolgárként a romániai rendőrségen büntető feljelentést tesz, továbbá bejelentést tesz a környezetvédelmi hatóságnál. Ami a határ túloldalán történik, az sérti a vízkeret-egyezményt - tette hozzá.

Orbán Viktor figyelmét is felhívtam erre a problémára legutóbb, amikor Csengerben járt. A miniszterelnök azt ígérte, utána néz - jegyezte meg Baranyi Krisztina.

A politikus bízik abban, hogy megoldódnak a problémák, már csak azért is, mondta, mert egyetlen ellenzéki képviselőként 2015-ben ő volt az, aki a budapesti Illatos úti szennyezés ügyét a megoldásig vitte: több mint 3 milliárd forintot ruházott be a kormány, és újabb 7-10 milliárdra van ígéret.

A határon túl is

A Szamos partján felvett videóját eddig több mint 800 ezren nézték meg, ami azt jelenti, nagyon sok embert érdekli a Szamos és a Tisza vizének minősége. A témát egyébként nemcsak a határ innenső oldalán kapta fel a sajtó, az Erdélyi Átlátszó.hu is foglalkozik a Szamos szennyezésével.

Cs.K.

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés