Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szabolcsi 21-es: Sitku Ernő

| 2017. 05. 08. | 20:15:00
Nyíregyházán nagyon szeret élni, és ha akarna, sem tudna elbújni a nagyszerű kosaras.
Szabolcsi 21-es: Sitku Ernő
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szabolcsiak, akik nagy utat jártak be, mire ide- és odaértek, ahol most vannak. Sorozatunkban a helyi közélet megkerülhetetlen alakjait mutatjuk be olyan címszavakban, amit maguk választanak. Mi csak kérdezünk. Huszonegyet.

A Nyíregyházáról indult, és fényes pályát befutott kosárlabdázó, Sitku Ernő 126-szoros magyar válogatott erőcsatár. Budapest, Szolnok, Paks, Debrecen, Paks vargabetű után 2005-ben tért vissza Nyíregyházára. Jelenleg a Nyírsuli szakmai igazgatója.

1. Gratulálunk a kitüntetéshez. Hány év munkája van a Nyíregyháza Város Sportjáért „Bütyök”-díj mögött?
Nehéz ezt pontos keretek közé fogni, hiszen 1988-ban kerültem az akkori Bessenyei György TKF kosárlabdacsapatához, és akár innen is számolhatom a munka kezdetét, hiszen bárhová kerültem pályafutásom során, mindig a szűkebb hazámat képviseltem.
2. Mit éreztél a díj átvételekor?
Nagy megtiszteltetésnek érzem, hiszen úgy gondolom, a legnagyobb értéke mindenképpen annak az elismerésnek van, amit az otthonunkban sikerül kivívnunk. Éppen ezért tartozom köszönettel munkaadómnak, a Nyíregyházi Sportcentrum Nonprofit Kft. csapatának, vezetőinek és tulajdonosának, hiszen itt kaptam meg azt a lehetőséget, hogy sportolói pályafutásom befejezése után is a sport közelében maradhassak, és sportvezetőként tehessek Nyíregyháza sportéletének fejlesztéséért.
3. 149-szeres válogatott vagy, tagja vagy a kosárlabdázók halhatatlanjai társaságának. Melyik elismerésedre vagy a legbüszkébb?
Úgy gondolom, hogy külön kell választanunk ezeket a díjakat, hiszen mindegyiket egy sportember érte el, de bizonyos díjakat a sportpályán, néhányakat pedig azon kívül. Viszont nem tehetek különbséget közöttük, mert mindegyik nagyon sokat jelent számomra, és mindegyikre egyformán büszke vagyok. A díjak, mindig életem egy-egy szakaszát jelzik, és mindegyik pontosan a megfelelő életszakaszban jelenti a legtöbbet.


4. Kézilabdázóként kezdted sportpályafutásodat, aztán váltottál kosárlabdára. Gondolom, ebben szerepet játszott a magasságod.
Illetve az, hogy (elnézést kérek a kézilabdázóktól) a kosárlabda jobban megfogott. A játék lüktető, változatos, a szabályrendszere egyértelmű, már az első pillanatban sok információt kell tárolni, de ha ezt mind befogadja valaki, akkor szenzációsan lehet alkalmazni annak érdekében, hogy a legjobb teljesítmény kerüljön felszínre.
5. Hány centi magas vagy?
208.
6. Pályafutásodnak melyik időszakát tartod a legsikeresebbnek?
Sportolóként a Budapest Honvédban, Pakson, valamint a válogatottban eltöltött éveket. Sportvezetőként pedig természetesen a Nyíregyházi Sportcentrumnál töltött időszak.
7. Mennyire sportos város Nyíregyháza?
Erre a kérdésre válaszolnak helyettem a sport- és szabadidős rendezvények, ahol minden esetben komoly létszámmal kell számolnunk.
8. Mennyire sportosak a lakói?
Az előző kérdésben már erre is utaltam, hiszen szinte mindegy, milyen sportágban rendeznek eseményt a városban, a lakók ellepik a helyszíneket.
9. Korábbi élsportolóként Nyíregyháza élsportjával foglalkozol. A Bütyök-díj átvételekor úgy fogalmaztál, kivételes szerencse, hogy ezen a területen maradhattál. Mit jelent ez a feladat számodra?
Egy élsportolónak mindig hatalmas törést okoz pályafutásának befejezése, és a harmincas éveinek közepén újra pályakezdő lehet. Sokan veszítik el a talajt a lábuk alól ilyenkor, és kipróbálnak bizonyos dolgokat több-kevesebb sikerrel. Nekem óriási segítség volt az akkori Nyírsuli által kínált lehetőség, hiszen különösebb törés nélkül folyamatosan vészelhettem át ezt a folyamatot, és a mérkőzések láza, az edzések rendszeressége kicsi különbséggel, de megmaradhatott az életemben.
10. Milyen célokat tűztél magad elé ebben a beosztásban?
Annak örülnék, ha ebben a munkakörben is hasonló hatékonysággal tudnék dolgozni, és legalább olyan sikereket, eredményeket érhetnék el, mint sportolóként.

11. Mi a tipped, tíz nyíregyháziból hány ismer meg az utcán?
Ezen soha nem gondolkodtam, szerintem sokan, de ez inkább a magasságomnak szól. Én elbújni soha sehol nem tudok.
12. Melyik meccsedre emlékszel a legszívesebben?
Nincs ilyen. Sorolhatnám, mert a húsz évvel ezelőtt lejátszott mérkőzések is tisztán élnek bennem. Emlékszem jelenetekre, hibákra, és persze sikerekre is. De ezek már csak emlékek, egyik mérkőzés jött a másik után, és az eltelt több mint húsz év szinte egy pillanatnak tűnik.
13. Ki a kedvenc kosarasod, példaképed?
Michael Jordan. A korosztályomnak nem lehet más példaképe, ha a sportágamnál maradok, de sok sportolót tisztelek, és elismerem teljesítményüket. Minden kornak megvannak a saját hősei, és nem lehet őket összehasonlítani. Nem csak kosárlabdát nézek, és próbálok tájékozott lenni tanulni más sportágaktól. Igazából azért is figyelek több sportágat, mert szeretném megtudni mi különbözteti meg a győzteseket, a jó sportolóktól!
14. Ha utazás, akkor északra, délre, keletre, vagy nyugatra?
Mindegy, mindenben meg tudom találni a pozitívumokat.
15. Szerinted mi a legjobb Nyíregyházában?
Az élhetősége és folyamatos fejlődése.
16. Mi a legrosszabb?
Erre nem tudok válaszolni, mert szeretek itt élni.
17. Bicikli, motor vagy autó?
Gondolom, mindenki várná tőlem hogy sportember révén biciklit mondjak. Sajnos nem így van. Nagyon szeretek vezetni, és mindegy mit. 14 éves korom óta rendszeresen használok motort, és alig vártam, hogy autót vezethessek. Mindegy, milyen irányba indulok, mert ha kapok egy járművet, utána már bármerre indulhatok.
18. Szerinted ki a legjobb arc Nyíregyházán?
Szerencsére sok olyan ember él Nyíregyházán, aki munkájával, életével bizonyította azt, hogy felnézhetünk rá.
19. Bográcsgulyás vagy tonhalsaláta?
Bográcsgulyás, de nem a kedvencem, csak választani kellett.
20. Sör, bor vagy pálinka?
Ebből nem is választok. Egy hideg üdítőnél nincs finomabb, de talán kávé. Azt mindig lehet inni.
21. Sajnálod, hogy nem rendez Magyarország 2024-ben olimpiát?
Igen.

Cservenyák Katalin

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés