Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Újabb zsebibaba. Pici vörös óriás született Nyíregyházán!

| 2017. 05. 29. | 14:58:00
Az erszényből kikandikáló 3.5 hónapos kölykökkel együtt, már 7 tagot számlál az országban csak itt látható csapat.
Újabb zsebibaba. Pici vörös óriás született Nyíregyházán!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Nyíregyházi Állatpark különlegessége, hogy földrészenként mutatja be az állatvilágot, s természetesen, Ausztrália területén a dingók, emuk, kakaduk és kacagójancsik mellett, a kontinens legikonikusabb lakói, a kenguruk is láthatók.

A régebb óta tartott kis méretű  benett-kenguruk mellett a park 3 éve már vörös óriáskengurukat is bemutat. A tenyészcsapat igen jól érzi magát, hiszen az eddig egy ivarérett hímet és négy nőstényt számláló csapatban ebben az esztendőben két anyának is született kölyke.

Valamennyi kenguru faj jellemzője, hogy az utód roppant fejletlenül jön a világra,  szinte embrionális állapotú, szőrtelen s mindössze 0.75 grammos. Hátsó végtagjai és farka inkább csak kezdemény, szemei még nem nyíltak ki.

Születés után az apróság viszonylag erős mellső lábaival mászni kezd anyja szőrén a biztonságot nyújtó erszény felé.  Ahogy eléri azt, a 4 csecsbimbó közül választ magának egyet, és azt bekapva állkapcsa közé szorítja. Az elkövetkező 70 napban úgy csüng rajta, mintha hozzánőtt volna.

150 naposan  a kis kenguru már sokkal inkább hasonlít a felnőttekre s  fejét kidugva ismerkedik a külvilággal. Ahogy a kölyök növekszik, egyre több időt tölt az erszényen kívül s 240 naposan végleg elhagyja azt, de még visszajár szopni  még kb.  3-4 hónapig. A Nyíregyházi Állatparkban a héten már a szerencsésebb vendégek láthatják a kb. 3.5 hónapos kölyköket, akik általában anyjuk erszényéből kikandikálva lesik a külvilágot.

Fotó: Petró Zsuzsa 

A vörös óriáskenguru ( Macropus rufus)- mely a világ legnagyobb ma élő erszényes állata - neve vörös nagylábút jelent,  hiszen valóban tekintélyes hosszú hátsó láb jellemzi. Míg a nőstény mindössze 40 kilogrammos, a hím akár 90 kilogramm testtömegű is lehet. Tápláléka általában igen alacsony tápértékű fűfélékből áll, de cserjék leveleit is fogyasztja.

Ausztrália ikonikus állata belső, vízben szegény területein élő emlős, táplálékban gazdag időpontban akár 100 egyedből álló csoportokban is élhet, és akár 50 km/órás sebességgel képes ugrálni.

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés