Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egy vízcseppben a világ - ahogy a roma gyerekek látják

| 2017. 06. 28. | 18:12:00
Kiállítással zárult a tehetséggondozó program.
Egy vízcseppben a világ - ahogy a roma gyerekek látják
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kosárkák, szalmabábok, szövött és fonott játékok, természetfotók – mind-mind hátrányos helyzetű, tehetséges roma gyermekek munkái, melyekből szerdán nyílt kiállítás az Ártium üzletház első emeletén, Nyíregyházán.

Az "Egy vízcseppben a világ" elnevezésű tehetséggondozó program a TEMI Móricz Zsigmond Művelődési és Ifjúsági Ház Alapítványa és a nagycserkeszi Mikszáth Kálmán Általános Iskola összefogásával valósulhatott meg.

Programunknak az „Egy vízcseppben a világ” címet adtuk, amely tükrözi azt a szándékunkat, hogy a gyerekek, a tehetséges tanulók átlássák a természeti világ és a benne élő ember kölcsönhatásaiból származó törvényszerűségeket, az egyes folyamatokat ne elkülönülten szemléljék, hanem próbáljanak meg holisztikus módon látni és gondolkodni – mondta el a Szabolcsihírnek Szegedi Sándor, a projekt szakmai vezetője.

A fejlesztő folyamat egy évig tartott, 23 gyerek vett benne rész. Pedagógusok vezetésével három tehetségműhelyben dolgozhattak, ezek a természetismeret, melyet Bojtos Valéria vezetett, a matematika, vezetője Gálekné Székely-Szabó Kornélia, valamint Zomborszki Zoltánné irányításával a kézműves műhely.

Az intézményt Bojtos Valéria képviselte, ő főként hetedikes gyerekekkel foglalkozott a természetismereti műhelyben. Elmondta, az egy év alatt nagyon sokat fejlődtek a tanítványai, lelkesen fotóztak, élvezték, hogy a növényeket élőhelyükön lehetett megszemlélni, illetve meghatározni.

A foglalkozásokon a gyerekek nagy örömmel és várakozással vettek részt. Fejlődött természettudományos gondolkodásuk, kognitív képességeik, javultak tanulmányi eredményeik – összegezte a tapasztalatokat Szegedi Sándor.

Megemlítette, egyik fő céljuk az volt, hogy a gyerekek átéljék az önálló, kreatív ismeretszerzés örömét, fejlődjön a szépérzékük, alkotóképességük, ismerjék meg a nyírségi tájat, annak szépségeit, rejtett kincseit. Fontos feladatuknak tekintették azt is, hogy megismertessék a gyerekekkel a természettel és a természetben összhangban élő emberek, a hagyományos falusi paraszti kultúra értékeit, erősítsék a szülőföld szeretetét, a nemzeti, kulturális hagyományokhoz való kötődést.

A tehetséggondozó program fő célja az volt, hogy olyan képességeket és érdeklődési irányokat fejlesszen, amelyek segítik a természettel harmóniában élő, annak egyes elemeit gondoskodva, ápolva, védve saját céljaira felhasználó személyiség kialakítását. Olyan emberét, aki felelősséget érez saját környezetéért, az élő és élettelen természeti értékekért.

A gyerekek a program végén a Sóstói Múzeumfaluban, illetve a Nyíregyházi Állatparkban jártak tanulmányi kiránduláson, amely nagy élmény volt, hiszen másképpen nemigen látogathattak volna el ezekre a helyekre.

A program során elkészült ajándéktárgyak illetve a fotódokumentációból összeállított tablók egy év együttmunkálkodásának eredményei, amelyet most a nagyközönség elé tárnak. A szervezők kiemelték: miután már javában tart a nyári szünidő, így a kis alkotók nem lehettek jelen a megnyitón, de remélik, a tárgyakon keresztül is „átjön” a lelkesedés, amellyel a gyerekek ezeket a fotókat és ajándéktárgyakat készítették – mint ahogy az a pedagógusok szintén kiállított felvételein láthatók.

A kiállítás július 17-éig tekinthető meg, péntek kivételéve minden hétköznap, 8-16 óra között.

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés