Hirdetés

Élet a debreceni négyes ikrekkel

monello.hu

2017.06.16. 08:20

Élet a debreceni négyes ikrekkel

Az egy szem fiú általában megeszi a három lány maradékát. Is.

Hirdetés

Bejárta a hír a hazai sajtót: 30 év után négyes ikrek születtek Debrecenben tavaly november 24-én. A babák természetes úton fogantak, a tervezett császármetszést a terhesség 34. hetében végezték el, a szülés problémamentes volt. Igazi különlegesség, hogy a gyerekek édesapja maga is négyes ikrek egyik tagjaként született 30 évvel ezelőtt a debreceni klinikán.

A babák anyukájával a monello.hu készített interjút arról, hogyan éli meg a mindennapokat a szépen fejlődő, immár 7 hónapos kicsikkel.

A túlélés volt a cél

– Miután hazajöttünk, mindenki a családban bevetésre készen állt. Napközben a nagyszülők segítettek nekünk, viszont az éjszakákat az első két hét után már egyedül vittem. Nagyon sok köszönettel tartozunk a városnak is. Debrecen megteremtette a lehetőségét annak, hogy többes (legalább hármas) ikrek születésekor a szülők otthonukban kaphassanak segítséget a gyermekeik gondozásához. Azaz kisgyermeknevelők házhoz menve segíthetnek nekünk. Január elején már jött is a segítségünk Viki személyében. Nagyon sok köszönettel tartozom neki is. (...) Az első két hónap – nem tudok szebben fogalmazni – kegyetlen volt. Azt hittem, jobban fogom bírni. Volt olyan nap, amit fél óra alvással vészeltem át. Főleg az éjszakák voltak nehezek. Az elején próbáltam egyszer-kétszer párosával etetni őket, viszont nem nagyon tetszett nekik ez a módszer, ezért feladtam. Így 2-2,5 óra volt az etetési idő éjszakánként. Mire befejeztem az egyik kört, fél óra szünettel már jött is a következő. (... ) Van bevált napirendünk is. Hétköznap Vikivel visszük a műszakot, este férjemmel, hétvégén pedig a nagyszülők is jönnek. Sokat segített a jó idő is. Minden nap levegőzünk a babákkal, ami sokat javított a közérzetükön.

Az édesanya elmondta, a kezdetektől fogva mindent dokumentál: ki, mikor mennyi anyatejet vagy tápszert evett, mikor kapott utoljára pelust, illetve különböző színű cumisüveget használnak. Mostanában már van egy kialakult ébredési sorrendünk, ami 95 százalékban így alakul: Jázmin, Flóra, István, Boglárka.  

Megkülönböztetés

– A két „kicsivel” (Jázmin és Flóra) voltunk az elején gondban. Idegen szemnek még most is nagyon nehéz megkülönböztetni őket. Az elején minket is a karszalag segített, viszont most már más a mimikájuk, más a természetük, így könnyebb dolgunk van. Viszont nagyon egyforma a hangszínük még mindig. Ha mondjuk, valamelyik felsír és nem látom őket, nem mindig tudom egyből eldönteni, hogy melyikük jelzett.

Kiderült az is, amióta átalusszák az éjszakákat, semmi probléma sincs velük.

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés