Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nagy baj történhetett volna, ha nem jelez az érzékelő

| 2017. 06. 02. | 10:35:00
Rendszeresen ellenőriztessük a készülékeket!
Nagy baj történhetett volna, ha nem jelez az érzékelő
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Időben jelzett a szén-monoxid érzékelő csütörtök délután egy nyíregyházi társasház tetőtéri lakásában, a Virág utcában, ahol a fürdőszobában elhelyezett kombi gázkazán közelében jelzett be az érzékelő. A nyíregyházi hivatásos tűzoltók a magasabb gázkoncentrációt a lakás folyosóján is kimutatták, majd értesítették a gázszolgáltatót. Személyi sérülés nem történt, a hiba kijavításáról gondoskodtak az ott lakók - közölte Dóka Imre, a katasztrófavédelem megyei szóvivője.

Az egész évben használt gázüzemű átfolyós vízmelegítők, bojlerek és az időszakosan használt fatüzelésű kályhák, kandallók karbantartásának elmulasztása esetén a fűtési szezonon kívül is fennáll a szén-monoxid mérgezés kialakulásának kockázata - tette hozzá Dóka Imre.

A szén-monoxiddal kapcsolatos balesetek több mint fele a fürdőszobákban történik. Az okok között pedig a levegő-utánpótlás hiánya szerepel az első helyen.

A gázüzemű átfolyós vízmelegítők, a klímaberendezések vagy a bojlerek és a páraelszívók egyidejű működése esetén egy teljesen zárt fürdőszobában percek alatt elhasználódik a rendelkezésre álló levegő. Az így keletkező vákuum hatására az égéstermékek visszaáramlanak a kéményből a készülékbe, majd a fürdőszobába.

A balesetek elkerülése érdekében fokozottan figyeljenek környezetükre! - figyelmeztetett a szakember.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés