Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sötétség, tűz, szerelem - ilyen lesz a Szent Iván-éj Nyíregyházán

| 2017. 06. 15. | 20:25:00
A tűzugrásba bárki benevezhet.
Sötétség, tűz, szerelem - ilyen lesz a Szent Iván-éj Nyíregyházán
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Sóstói Múzeumfalu hagyományos Szent Iván-éji rendezvényén a tűzugrás mellett a Margaret Island lesz a fő attrakció. Az év legvarázslatosabb éjszakáján a Margaret Island népszerű dallamaitól lesz hangos a Sóstói Múzeumfalu. Az együttes koncertje 22:00 órakor kezdődik.

Sötétség, tűz, szerelem – a június 23-i éjszaka legfőbb kellékei, melyek a népszokásokban is fontos szerepet kaptak. A legismertebb népszokás a tűzugrás, amelyben minden kedves látogatónak része lehet, ha éjfélkor a skanzen főterén tartózkodik. Közreműködik a Nyírség Táncegyüttes.

A tűzugráson kívül Európa számos pontján szokás volt a fáklyagyújtás, tüzes karika eregetése, tűzcsóválás, melyet szórványosan a magyarság is gyakorolt. Ezt a hagyományt élteti tovább a debreceni Sárkánylányok tűzzsonglőr produkciója, amellyel a koncert előtt kápráztatják el a közönséget.

Az is hagyomány, hogy a Sóstói Múzeumfalu erre a jeles éjszakára mindig egy különleges időszaki kiállítással készül. Idén „Pásztor-óra” címmel nyílik új tárlat, amely bebizonyítja, hogy a népművészetben felfedezhető jelképes ábrázolások mellett a testiség, az erotika időnként kendőzetlenül is megjelenik a parasztok, pásztorok világában.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés