Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egynapos kirándulóhelyet ajánlunk a közelben

| 2017. 07. 10. | 20:37:00
Loire-menti Tisza-part: gyerekeknek labirintus, felnőtteknek lenyűgöző történelem.
Egynapos kirándulóhelyet ajánlunk a közelben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Loire-menti lovagi várkastélyok hangulatát idézi az 1880-85-ben romantikus stílusban épült tiszadobi Andrássy-kastély, ami a szájhagyomány szerint Erzsébet magyar királyné tiszteletére készült. Tervezője Meinig Arthur, akit Andrássy Gyula gróf arra kért, ötvözze a magyar történelmi romantika legnemesebb építészeti elemeit elsősorban a vajdahunyadi vár stílusára hagyatkozva. Ez meg is történt, ám az Andrássyak története 1945-ben véget ért Tiszadobon.

A kastélyban a második világháború végén román katonai kórház működött. Az itt elhunyt román katonák a parkban nyugszanak. A kastélyban 1950-ben kapott helyet a gyermekváros, melyben a tehetségkutatóból megismert Oláh Ibolya is nevelkedett, Anyácska, Illésné Áncsán Aranka szárnyai alatt.

Miután döntés született arról, hogy a kastély visszakapja eredeti funkcióját, a gyermekváros 2007-ben átköltözött egy modern épületegyüttesbe. A kastély mára ismét eredeti pompájában helyreállítva ragyog, eredeti, illetve korabeli bútorokkal berendezve várja a látogatókat.

Tavaly már az ország öt leglátogatottabb kastélya között tartották számon, nemrég pedig bekerült a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Értéktárába maga az épület és a külső környezete. A francia- és angolkert, melynek labirintusát bukszusok alkotják, tiszafasorral övezve. Fontos zenei eseménynek is helyet ad a kastény parkja: 1998 óta minden év augusztusában itt rendezik a zongorafesztivált a Zongora ünnepe Keleten" címmel. Az egyre több látogatót vonzó kastély felújítása, berendezése olyan jól sikerült, hogy a széles lépcsősort járva visszarepülünk az időben, és szinte halljuk a kastélyban felnőtt Andrássy Katinka, a vörös grófnő cipőinek kopogását a legfelső szinten lévő szobája padlóján.

A kastélyban jelenleg Herendi porcelánokból nyílt kiállítás tekinthető meg.

Cservenyák Katalin

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés