Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hová lett a vörösiszap-károsultak kétmilliárdja?

| 2017. 07. 06. | 12:46:00
Egy jogszabály miatt nem juthattak hozzá.
Hová lett a vörösiszap-károsultak kétmilliárdja?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A közadakozásból összegyűlt 2 milliárdból egy fillért sem kaptak a vörösiszap-károsultak - adja hírül az atv.hu

Hiába fogott össze az ország és gyűjtött össze rengeteg pénz a vörösiszap-katasztrófa után, egy jogszabály miatt nem juthattak hozzá a károsultak.

A Miniszterelnökség államtitkára, Kovács Zoltán szombaton jelentette be: döntött a kormány a károsultak jogerős vagyoni kárának megtérítéséről, amelynek összege mintegy 70 millió forint. A kormányzat által vállalt, a vagyoni károk megtérítésére vonatkozó állami segítségnyújtás több mint tíz családot érint.

„Ez tipikus esete az eső után köpönyegnek, de jó, hogy van” – reagált a hírre Magyar György az ATV Start című műsorában. A károsultak képviseletét ellátó ügyvéd emlékeztetett: sokáig úgy tűnt, hogy az ügyfelei nem kapnak egy fillért sem, mert a Mal Zrt. fizetésképtelenné vált. Közben gyűjtés indult a károsultak részére – ahogy Magyar fogalmazott – Soros is beletett izgalmában 1 millió dollárt. A káralapba így összesen több mint 2 milliárd forint gyűlt össze.

„Ebből egy forintot sem kaptak. Egy forintot sem kaptak” – nyomatékosította az ügyvéd.

Magyar György szerint ez azért történhetett meg, mert a jogszabályt úgy állították össze, hogy az összeget csak közcélúan lehet felhasználni. „Nem azt mondom, hogy hazavitték, hanem olyan célra használták, amit a jogszabály definiált. Például, tanösvényt építettek” – mondta.

Magyarország legnagyobb ipari katasztrófája 2010 október 4-én történt. Kiszakadt az Ajkai Timföldgyár gátja és közel egymillió köbméter lúgos vörösiszap öntötte el Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. Magyarország legnagyobb ökológiai katasztrófájában tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés