Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

160 éves fát vágtak ki Nyíregyházán

| 2017. 08. 31. | 13:25:00
Nagy idők tanúja volt.
160 éves fát vágtak ki Nyíregyházán
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Favágók dolgoznak Nyíregyházán, a Luther téren, az evangélikus templom mögött, ahol egy 160 éves gesztenyefát vágtak ki csütörtök délelőtt.

Bordás Béla városgondnok a Szabolcsihír érdeklődésére elmondta: már nagyon beteg, balesetveszélyes volt a fa, emiatt kellett kivágni.

A favágással már végeztek a szakemberek, következik a tuskózás és a több tonnányi fa és nyesedék elszállítása.

Kicsit eljátszottunk a számokkal. Ha a fa kb. 160 éves volt, akkor nagy valószínűséggel 1857-ben ültették. A következő évben pöfögött be Nyíregyházára az első vasúti szerelvény, amely egy csapásra megváltoztatta a város életét, megkezdődött a rohamos fejlődés, melynek eredményeképp 1876-ban már Nyíregyháza volt Szabolcs vármegye székhelye. Két évvel később megszülettett Krúdy Gyula, aki gyakorta sétálhatott el a gesztenyefa mellett, hiszen a mai Szent István utcában lakott szüleivel, nagyszüleivel, és ide, a közelben álló Kossuth gimnáziumba járt középiskolába. Megérte az államalapítás ezredik évfordulóját, amelyet Nyíregyházán is hatalmas ünnepséggel köszöntöttek. A fa túlélt két világháborút és az 1956-os forradalmat, a rendszerváltást és az új évezred beköszöntét. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés