Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egyre népszerűbb a kemecsei emlékhely

| 2017. 08. 02. | 18:06:00
A polgári védelmi bázist bárki meglátogathatja.
Egyre népszerűbb a kemecsei emlékhely
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egyre többen, az ország számos pontjáról jelentkeznek be a kemecsei polgári védelmi bázisra, hogy megtekinthessék az egykori védett vezetési pontot, valamint a megye polgári védelmi múltját - tájékoztatta a Szabolcsihírt Dóka Imre, a katasztrófavédelem megyei szóvivője.

Még 2016 októberében nyitotta meg Kemecse-Haas tanyán, az egykori védelmi vezetési ponton a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Polgári Védelmi Múzeumát, ahol a levegőzsilipes rendszert, szak-és védőfelszereléseket és a megye polgári védelmi múltját ismerhetik meg a látogatók.

Az 1962-es kubai rakétaválság és az atomháború félelme miatt, a hazai politikai és katonai vezetők eldöntötték, hogy hazánkban, minden megyében építenek egy-egy atom és vegyi támadás elleni biztos bunkert, úgynevezett megyei vezetési pontot. A kemecsei földalatti bunker jó állapotban megmaradt, annak állagára és a berendezési tárgyak védelmére nagy hangsúlyt fektetett az igazgatóság.

A levegőzsilip rendszerű óvóhelyen többek között tanácsterem, rádiószoba és katonai rejtjelező is található, amely légi vagy atomtámadás esetén a megyei vezetők irányításának adott volna helyet és három napig elegendő elzárkózást biztosított volna részükre.

A létesítmény minden szerdán 9 és 15 óra között fogadja a látogatókat előzetes bejelentkezés alapján. Aki szeretné felkeresni a gyűjteményt, Rebák Tibort, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság technikai főelőadóját keresse a 20-950-33-11-es számon.
 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés