Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Itt a vége! Befejezték a műszaki mentést Tuzsérnál

| 2017. 08. 03. | 21:58:00
Német szakembereket kellett hívni.
Itt a vége! Befejezték a műszaki mentést Tuzsérnál
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Csütörtök délelőtt befejezték Tuzsérnál a múlt héten balesetet szenvedett, etilén-oxidot szállító tartálykocsiban maradt anyag helyszíni megsemmisítését. Csütörtök délután az üres tartályt is elszállították, így a Tuzsér és Komoró közötti útszakasz ismét járható.

A baleset bekövetkezése óta zajló műszaki mentés során a legfontosabb a lakosság védelme és a szállított anyag zárt rendszerből történő biztonságos eltávolítása volt. Az átfejtés idejére egy 740 méter sugarú biztonsági zónát alakított ki a katasztrófavédelem, az ezen belül tartózkodókat elővigyázatosságból múlt csütörtökön kitelepítették, ebben az időszakban közüzemi korlátozások is voltak egy rövid ideig, ezt követően mindenki visszatérhetett otthonába.

A kamion által szállított 22 tonnányi veszélyes anyag több mint 90 százalékát a múlt héten már sikerült a helyszínen átfejteni, a maradék anyag megsemmisítésére e héten, kedden szintén Németországból érkezett a szállító céggel kapcsolatban lévő speciális mentőcsoport, amelynek tagjai

a helyszínen építettek fel egy égetőrendszert, ezzel tudták az anyagot megsemmisíteni.

A technológia sem a környezetre, sem az egészségre nem jelentett veszélyt, a munkálatok folyamatos tűzoltói és iparbiztonsági felügyelet mellett zajlottak, és a katasztrófavédelmi mobil labor mindvégig ellenőrző méréseket végezett.

A nyíregyházi, a záhonyi és a kisvárdai hivatásos tűzoltók nemcsak a fáklyázáshoz szükséges technológia telepítésében és a helyszín biztosításában vettek részt, hanem a tartály kiürítését követően is szükség volt rájuk: az árokból daru segítségével ők emelték ki azt. Az elmúlt napok munkálatait a katasztrófavédelem mellett a társszervek és az érintett települések vezetői is segítették.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés