Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kincsek érkeztek Nyíregyházára

| 2017. 08. 18. | 11:01:00
Csütörtökön szállították az értékeket a Jósa András Múzeumba.
Kincsek érkeztek Nyíregyházára
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Több milliárd forint értékű ezüst és aranykincs érkezett a Jósa András Múzeumba. Augusztus 26-án Fejedelmeink mesés kincsei címmel exkluzív vándorkiállítás nyílik Nyíregyházán. Több száz tallért és dukátot láthat majd a nagyközönség a 16-17. századi Erdélyből. A kincsek rendőri biztosítás mellett, páncélautóval jöttek a megyeszékhelyre - olvasható a Nyíregyháza.hu honlapon.

Villogó rendőrautók, fegyveres, golyóálló mellényben posztoló készenlétisek és egy páncélautó állt szerda délután a Jósa András Múzeum előtt. Ez jelezte, hogy valami különösen nagy értékű műtárgyat hoztak a Benczúr térre. A konvoj megérkezése után a múzeum vezetése kijött a teherautóhoz és lázas pakolás kezdődött. A kívülállók számára semmitmondó dobozokban több milliárd forint értékű kincseket vittek be az épületbe. A csomagolóanyagok többek között egy gyönyörű szablyát és díszbuzogányt rejtettek, a fém kasszákból pedig ezüst tallérok és igazi ritkaságnak számító arany dukátok kerültek elő.

Fotó: Múlt-kor

A kincsek a 16-17. századi Erdélyből származnak. Erdély mindig gazdag volt nemesfémbányákban, így innen aranyat és ezüstöt bányásztak. Ezek egy részéből pénzt készítettek. Az ezüstből tallérokat, az aranyból dukátokat, aranypénzeket és ezekből van itt két nagy csoport. Az egyik egy 220 darabos tallérgyűjtemény, ezüstből készült, ezt vásárolta a Nemzeti Bank az Értéktár program keretében 1,1 milliárd forintért.

A kincseket a Magyar Nemzeti Bank vásárolta meg a közelmúltban, a többit pedig az elmúlt évtizedekben. Jelenleg a Magyar Nemzeti Múzeumnál találhatóak letétben, így a nagyközönség is megtekintheti őket. Nyíregyházára egy vándorkiállítás keretében kerültek, amely a Fejedelmeink mesés kincsei címet kapta. A különleges pénzeket, fegyvereket, verőtöveket augusztus 26-tól lehet majd megtekinteni.

Nyíregyházán az érmék mellett 150 év erdélyi történelem elevenedik meg. 21 erdélyi fejedelem életét lehet majd megismerni. A kiállítást úgy állítják össze, hogy a legkisebbek is élvezzék.A fejedelmeink mesés kincsei kiállítást jövő hét szombaton, délután kettőkor nyitják meg.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés