Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nyíregyháza, táncra fel!

| 2017. 08. 08. | 17:04:00
Így növelik a város és a megye kulturális vonzerejét, idegenforgalmát.
Nyíregyháza, táncra fel!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Nyírség Táncegyüttes nemzetközi kapcsolatait felhasználva, és együttműködve a városi néptáncélet meghatározó közösségeivel, újra értékes folklórprogramot szervez Nyíregyházán:

a 8. Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztivált (augusztus 15-21.)

Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere, Demarcsek Gyögy, a Nyírség Táncegyüttes vezetője, fesztiváligazgató és Ugyan Attila fesztiváltitkár  sajtótájékoztatót tartottak a 8. Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztivál részleteiről.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a fesztivál céljai a következők:

  • Új lehetőségek nyíljanak a világ felé a négy nagy nyíregyházi népművészeti műhely – a Nyírség Táncegyüttes, a Szabolcs Néptáncegyüttes, az Igrice Néptáncegyüttes és a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium Figurás Táncegyüttese – valamint azok utánpótlásbázisán táncoló fiatalok számára.
  • Színes, látványos és értékes folklórműsorokkal szórakoztatni a zene- és táncművészet iránt különösen fogékony nyíregyházi közönséget.
  • Különleges, egzotikus országokból meghívott együttesekkel is növelni Nyíregyháza és a megye kulturális vonzerejét, idegenforgalmát.
  • Lehetőséget adni Nyíregyháza és a megye közönsége számára a különböző földrészekről érkező együttesek tagjaival való közvetlen találkozásra, ismerkedésre.

Hét ország tizenegy együttese, köztük orosz, portugál és tajvani táncosok vesznek részt a fesztiválon.

A vendégegyüttesek augusztus 15-én érkeznek Nyíregyházára, a programsorozat pedig augusztus 16-án csütörtökön fesztiválnyitó gálaműsorral és a Cimbaliband koncertjével kezdődik a Kossuth téren. Másnap délután a fesztivál a nemzeti nappal folytatódik, amelyen a meghívott együttesek bemutatókat, táncházakat, kirakodóvásárt és ételkóstolókat tartanak a közönség bevonásával. Este kezdődik a Világok tánca nemzetközi néptáncgála a szabadtéri színpadon, másnap pedig a Határok nélkül című néptáncgálát láthatja a közönség a kulturális központban.

A szombati nyíregyházi és vidéki fellépések után a külföldi és magyar néptánccsoportok augusztus 20-án vasárnap a városi ünnepségen vesznek részt, majd a Világok zenéje című műsor keretében az együtteseket kísérő zenekarok adnak koncertet. A fesztiválzáró gálaműsor este nyolc órakor kezdődik, a programot késő este tűzijáték zárja Nyíregyházán.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés