Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nyíregyházi 21-es: Majchrovics János

| 2017. 08. 31. | 15:38:00
Majró, aki már készül a Sunshine Total Music Partyra.
Nyíregyházi 21-es: Majchrovics János
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Becenevén ismeri, emlegeti mindenki a divattáncos dekoratőrt. A mindig életvidám, a megbízható, a tettre és munkára kész, vad, vagy csak merész ötletekkel teli Majrót. Vagyis Majchrovics Jánost. Ezúttal őt találta meg a Nyíregyházi 21-es.

1. Fiúk között ritkább a táncos. Mikor ejtett rabul ez a művészet?

Egészen 13 éves koromig egyáltalán nem érdekelt a formációs tánc. Aztán egyszer Bárány Dezső barátom elvitt magával táncórára. Ott egy más típusú közösséggel találkoztam, mint a jósavárosi focipályán. Azóta az egész életemre jellemző a tánc – a barátaim is mind kapcsolódnak valahogy a tánchoz.

2. Mikor, honnan indult a pályád?

Mezősiné Bak Julianna tanítványa voltam, ő a mai napig aktív, formációs táncot tanít. Aztán jött a dzsessz-tánc, amit akkoriban dzsessz-balettnak hívtak – jelzem, akkor még jól állt nekem a cicanadrág -, amelynek most dzsessz-tánc a neve. Aztán 1985-ben bemutatták az első break-tánc filmet. Ott vesztem el. Az akkori Krúdy moziban megnéztem vagy tízszer (azóta videón is megszereztem). A barátaimmal gyorsan párhuzamot vontunk az amerikai gettók és a jósavárosi panelek között – és hirtelen négerek lettünk. A dzsessz-formációs táncokat ráraktuk a divattáncra, amelynek Magyarországon még nem volt hagyománya. Nemcsak csapat-, egyéni sikereket is értem el, például 1987-ben Torinóban én képviseltem Magyarországot egy fesztiválon. A Sárospataki Diáknapokról jutottam tovább az operettszínházi válogatásra, majd onnan Torinóba. A színház világával 1989-ben ismerkedtem meg, amikor a Mandala Dalszínházhoz kerültem. Így ötvöződött a színház és a divattánc, amelyből aztán 1993-94-ben létrejött a KO Dance Factory, majd 2000-ben az Y2k Divattánciskola.

3. Divattánc? Milyen tánc most a divat?

Divattánc az, amit egy időszakban a fiatalok éppen a legtöbben művelnek kapcsolatok létesítése céljából. Kétszáz éve a magyar néptánc is divattánc volt. Most a formációs és dzsessztánc a divatos.

4. Mennyi idő alatt derül ki valakiről, hogy tehetsége van a tánchoz?

Ha nagyon tehetséges, akkor rögtön, de általában három hónap elteltével már látjuk, ki született színpadra vagy közösségi táncra, és ki lesz az, akinek a tánc kulturális tevékenység marad.

5. Melyik korosztály a legfogékonyabb a táncra?

Divattáncra a 12-15 éves korosztály a legfogékonyabb, elég jó generációk születtek, illetve a 6-8 évesek is felsorakoznak mögöttük.

6. Bejártátok a világot. Hol éreztétek a legjobban magatokat?

Spanyolországban, Mallorcán. Én itt nyugalmat, harmóniát találtam. Ez az a hely, ahol Nyíregyházán kívül szívesen élnék.

7.​ Melyik fellépésetekre vagy a legbüszkébb?

Nemrég ismételték az M3-as csatornán az 1996-os Ki mit tud?-ot, amin az akkori formációs táncos csapattal a döntőbe jutottunk. Akkoriban a Nyírség Táncegyüttes győzött, a nagyszerű néptáncosok kicsit elhomályosították a mi eredményeinket. De annyi biztos, hip-hop formáció 1996-ot megelőzően nem volt a tehetségkutatón. Véletlenül kaptam el az ismétlést a tévében: nagyon jó érzés volt újra végignézni az akkori felvételeket. Ezek voltak a kezdeti sikerek – három év alatt nyíregyházi lelkes amatőrökből állt össze a formáció, melyet a szakmai zsűri is elismert a Ki mit tud?-on. Azóta több szép sikert értünk el, a pop műfajjal együtt nőttünk fel. 2001-2003 között a teljes tánccsoport szerepelt a Dzsungel könyvében, a Made in Hungáriában mi adtuk a háttértáncosokat. A Made in Hungária volt a szakma csúcsa: 18 táncos, egy komplett tánckar szerepelt a színházban. A divattáncból és a színházból alakult ki a mi egyedi stílusunk.

8. Melyikre nem akarsz emlékezni?

 Táncos műfajban nincs negatív élményem, csak élményekről tudok beszámolni.

9. Mi a tipped, tíz nyíregyháziból hány ismer meg az utcán?

Most már egyre kevesebben. Öregszem. Egyre jobban a háttérbe vonulok.

10. A tánc drága mulatság. Mibe kerül egy fellépőruha?

A divattánc lényege, hogy utcai ruhában is mutat, így nem drága. Csak a versenycsoportnak vannak drága jelmezei.

11. Ki a kedvenc táncosod?

Fred Astaire, utána Michael Jackson.

12. Dekorálsz, táncolsz. Melyik a hobbi, melyik a munka?

Mindkettőt imádom. A dekoráció, belsőépítészet a munkám, de egyik szenvedélyem is. Az ÉVISZ-ben építésztechnikusként végeztem, majd a budapesti könnyűipari műszaki főiskolán gyártmányfejlesztő mérnök, bőripari tervezőmérnök diplomát szereztem. Ez a „gépesített verziója” az iparművészetinek. Aztán következtek a Mandala Dalszínháznál a díszletes évek, amelyekre nagyon büszke vagyok. Talán sokan emlékeznek még az Open Doors kék felhőire – ez volt az első nyíregyházi dekorációs munkám. De hogy említsek egyet napjainkból is: az élményfürdő dekorációja is az én munkám.

13. Nemrég hajóra szálltatok.

Egészen mostanáig, 18 évig a Bujtosi Szabadidő Csarnokban volt a székhelyünk, de a felújításakor olyan átalakulások történtek, hogy a régi bázis alkalmatlanná vált arra, amire használtuk. Ugyanakkor mindig vonzó volt számomra a Bujtosi tó partján álló „hajó”. Érdekes színfolt a belvárosban, nagy élet mégsem volt benne soha. Szerencsénkre épp kiadó volt az emelet… A Bujtosi egyidős volt a tánciskolával, az volt az otthonunk, klubként is működött, közösségi bázis volt. Időbe telik, mire az új helyet belakjuk, kiépítjük, de megoldjuk.

14. Ha utazás, akkor északra, délre, keletre, vagy nyugatra?

Tengerpartra, meleg helyre!

15. Mi a legjobb Nyíregyházában?

 A nyíregyháziak. Számomra ez egy nagy család. Jósavárosban nőttem fel, anyukám még most is ott él, a munkám is részben odaköt, igaz, most már Sóstón lakunk a feleségemmel, gyermekemmel.

Amikor olyan fiatalokkal beszélgetek, akik el akarnak innen menni, azzal érvelek: nincs jobb attól, mint mikor tudja az ember, van kihez fordulnia, akivel a bánatát, örömét meg tudja osztani, és ez a család, a barátok. Sosem szeretnék magányos sikeres ember lenni.

16. Mi a legrosszabb?

Nem elég nyitott az újdonságokra. Félnek a vad dolgoktól, pedig általában, ha a vad dolgok letisztulnak, akkor születnek az igazán eredeti dolgok. Az átlagember, a közélet, a közművelődés, a városvezetés is ritkán „őrül meg”, pedig az őrültség jó.

17. Szerinted ki a legjobb arc Nyíregyházán?

Gajdos Laci. Nincs személyes kapcsolatunk, de ismerjük egymást. Amit ő a Nyíregyházi Állatparkkal létrehozott, pont ellentéte annak, amit az előbb mondtam. Kevesen vannak Nyíregyházán, akik mernek nagyot álmodni. Ő mert, és meg is csinálta.

18. Bicikli, motor vagy autó?

Autó. 

19. Töltött káposzta, vagy káposztás cvekedli?

A gyermekem úgy fogalmazta ezt meg, hogy mi „malacvegetáriánusok” vagyunk. A sertéshús kiesett az étrendünkből. Egyébként is kevés húst eszünk, de nem vagyunk vegetáriánusok.

20. Sör, bor vagy pálinka?

Egyik sem, nem iszom alkoholt.

21. Szeptember 29-én felléptek a Sunshine Total Music Partyn. Mivel készültök?

Minden évben mi vagyunk az a nyíregyházi tánccsoport, amelyik lehetőséget kap a Sunshine-tól a fellépésre, ez nagy megtiszteltetés számunkra. Minden évben valami újat találunk ki. Annyit elmondhatok: csak magyar zenékre készül a formáció. Ma a magyar zene fesztiválkorszakát éli. Magyar fesztiválzenei slágerekre 16-18 fős produkciót láthat majd a közönség a Continental Aréna színpadán.

Cservenyák Katalin

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés