Hirdetés

A világ mudijai találkoztak Sóstón +Képgaléria

szabolcsihir.hu

2017.09.09. 12:41

A világ mudijai találkoztak Sóstón +Képgaléria
Fotók: Máté János

Hungarikum!

Hirdetés

Az egyik legritkább és legkevésbé ismert magyar pásztorkutya-fajtát, a mudit mutatták be a nagyközönségnek az első alkalommal megrendezett Mudi Világtalálkozón a nyíregyházi Sóstói Múzeumfaluban.

A csütörtökön kezdődött négynapos rendezvényen az érdeklődők áttekintést kaphatnak a fajta történetéről és genetikájáról, lesz kutyakiállítás- és show, a sportnapon pedig ügyességüket és erejüket is megmutathatják a nemrég hungarikummá vált kutyafajta képviselői – mondta el Maczák Viktória, a szervező Magyar Mudi Egyesület elnöke a megnyitón az MTI-nek.

Szakáli István Loránd, a Földművelésügyi Minisztérium agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a magyar kutyafajták kiemelt nemzeti értéket képviselnek és méltán kerültek be a hungarikumok gyűjteményébe.

Az első alkalommal megrendezett világtalálkozóra Magyarországon kívül Svédországból, Finnországból és Németországból is érkeznek kutyatartók.

Maczák Viktória szerint a pulihoz hasonlító pásztorkutya fajta egyre népszerűbb a tartók körében, mert kiválóan alkalmas munkára és sportolásra, rendkívüli tanulékonysága és értelmessége miatt remek kereső- és segítőkutyává képezhető, valamint viszonylag igénytelen az ápolását tekintve. A fajtát sokáig nem is különböztették meg a pumitól és a pulitól. Tenyésztése Fényes Dezső balassagyarmati múzeumigazgató nevéhez fűződik, aki néprajzi gyűjtőútjai során vásárolt néhány ragyogó szőrű, felálló fülű, igen értelmes és tanulékony egyedet az akkor még nem ismert fajtából. Az általa tenyésztett (addig csak hajtókutyaként emlegetett) négylábúakat 1936-ban a tenyészállatvásáron mutatta be, a bíráló bizottság elfogadta a leírást és az általa javasolt mudi fajtanevet, amely valószínűleg Tóth Mihály bugaci számadó juhász Mudi nevű kutyájától származik.

A hat mudit tartó egyesületi elnök elmondta, hogy az úgynevezett agility versenyeken - amelyeken a kutya ügyessége és a képezhetősége számít a különböző akadályok leküzdésénél - kiemelkedő eredményeket ér el az utóbbi években, mivel jól idomítható és gyors kutya a mudi. A gazdájához nagyon ragaszkodó, bátor és éber, jól használható vadászatnál és terelőversenyeken is jól szerepel, viszonylag rövid szőrzete és kitűnő alkalmazkodóképessége miatt lakásban is nehézség nélkül tartható.

Galéria

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés