Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Bemutatjuk a kállósemjéni ékszerdobozt

| 2017. 09. 06. | 10:57:00
Sorra újulnak meg a kastélyok és kúriák Szabolcs-Szatmár-Beregben.
Bemutatjuk a kállósemjéni ékszerdobozt
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A hálás turisták pedig örömmel járják végig a termeket, a múltat kutatva. A Nyíregyházáról Máriapócsra, Nyírbátorba tartók eddig megállás nélkül suhantak végig Kállósemjénen, egy éve azonban egyre többen kanyarodnak le a főútról, hogy megismerjék az ország egyik legrégibb nemesi családja, a Kállayak ősi fészkét.

A kállósemjéni Kállay-kúriát tavaly június óta látogathatja ismét a nagyközönség. A megye életében jelentős szerepet játszó, a hazánknak miniszterelnököt (Kállai Miklós) is adó család élt itt. Az épület a második világháború alatt szovjet katonák hadiszállásául is szolgált (ennek nyomait nem sikerült mindenütt eltüntetni), később pedig kollégiumként funkcionált. A teljes felújítás után gyönyörűen berendezett kúria kedvenc célpontja a megyejáróknak. – Folyamatosan arra törekszünk, hogy akár kirándulási célpontként, akár rendezvényhelyszínként a nosztalgiahangulatot a hétköznapokon is átadhassuk vendégeinknek, igazi élménnyé téve számukra a 20-as években és a Kállay család és Kállósemjén múltjában tett időutazást – mondja Kozma Mihály ügyvezető. De ugyanúgy emlékezetessé kívánják tenni a nagy napot az itt házasságot kötők számára, illetve különleges élményt nyújtani az egyéb rendezvények résztvevőinek.

Ezt hivatott biztosítani igényes történelmi kiállításunk, a „20-as évek kávéháza”, elegáns rendezvénytermünk, hangulatos angolparkunk, szálláshelyeink és nyolcvanhat éves kipróbálható Ford A modellünk – teszi hozzá az ügyvezető. Mindezzel összhangban a saját rendezvényeik is hasonló témára épülnek. Az idei Múzeumok éjszakáján a Kállay-kúria egy különleges csemegével igyekezett kedveskedni a Nyírség kultúrakedvelő közönségének. – Mivel a 2015-ös felújítás során a kúria a 20-as, 30-as évekbeli küllemét kapta vissza, illetve kávézónk, rendezvénytermünk, 1931-es Ford A modellünk is ezt az időszakot eleveníti meg, így ezen az estén vendégeinket is a két világháború közti „boldog békeidők” hangulatába kívántuk visszarepíteni – eleveníti fel a nyár eleji eseményt Kozma Mihály. A 20-as évek kávéházává alakított rendezvényteremben a Talán Teátrum előadásában „Üzenet egy valamikori kávéházból” címmel a korszakot idéző humoros, sok zenével fűszerezett színelőadást tekinthetett meg a közönség.

A kúria, és a körülötte lévő park által biztosított különleges hangulatot az éjszakai tűzgyújtás, közös éneklés és a néptánc tökéletes élménycsokorrá fokozta. A kúria kertjében álló Kállay-kápolna, melyet a mai napig használ temetkezésre a család (itt nyugszik a többi között Kállay Kristóf szentszéki követ és neje), és környezete felújítása során emlékműveket és művészeti alkotásokat helyeznek el, hogy a kegyeletüket lerovók méltó körülmények között emlékezhessenek meg a település életében oly fontos szerepet játszó Kállay családról.

A kastélykert helyreállításával hangulatos pihenőpark, sétányok, zenepavilon, régi idők focipályája, teniszpálya, korabeli játszótér, testgyakorló pálya és képzőművészeti alkotások kerülnek a kertbe.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés