Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nézzék, hogy fog kinézni a Diósgyőri vár!

| 2017. 09. 04. | 20:23:00
Nagy Lajos király elismerően csettintene.
Nézzék, hogy fog kinézni a Diósgyőri vár!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

– Felébred 300 éves Csipkerózsika-álmából a diósgyőri vár – fogalmazott Rostás László, Miskolc főépítésze, miközben bemutatta azokat a terveket, amelyek alapján várhatóan jövő tavasszal megkezdődhet Magyarország egyik legszebb középkori várának hiteles rekonstrukciója. Hazai és európai uniós forrásokból

8,5 milliárd forint fordítható a vár és környékének újjáépítésére.

– A diósgyőri vár rekonstrukciója meghatározó a városrész és Miskolc jövője szempontjából. Bárhol jártam a világon, azt tapasztaltam: ahol az elpusztult történelmi örökséget helyreállították, ott nem csak a turizmus, hanem számos más gazdasági ágazat is jelentősen fejlődni tudott. A vár emellett közösségformáló helyszín, identitásformáló erő, amelyre szüksége van ennek a városnak. Ezért döntöttünk úgy, hogy a lehető leghitelesebb formában rekonstruáljuk – mondta Kriza Ákos polgármester a Diósgyőri vár lovagtermében szeptember 4-én tartott tájékoztatón.

– Diósgyőr a kohászat összeomlását követően 30 évig hanyatlott, és mostanáig nem volt olyan politikai erő, amely, amellett, hogy világos elképzeléssel rendelkezik a városrész fejlesztésével kapcsolatban, meg is valósítja a terveit” – fogalmazott a városvezető. Hozzátette: a vár központi eleme annak a fejlesztéssorozatnak – DVTK stadion, Lovagi Tornák Tere, belváros rehabilitációs program, lillafüredi függőkert stb. –, amelynek köszönhetően Diósgyőr újra kiemelkedő szerepet kap majd Miskolc életében.

Rostás László főépítész a várfejlesztési tervek részletes bemutatása során hangsúlyozta: csak a történelmileg és építészetileg hitelesen igazolható rekonstrukciót végzik el. Új falakat nem építenek, csak a régieket állítják vissza eredeti állapotukba, úgy, hogy világosan elkülöníthetőek lesznek majd az eredeti és a rekonstruált részek. Hozzátette:  a vár továbbra is kutatható marad, a rekonstrukció elsősorban az állagmegóvást segíti elő.

– Nem romantikus rekonstrukciót hajtunk végre Diósgyőrben, hanem egyértelműen azokat az építészeti elemeket hozzuk elő, amelyek megmutatják, milyen lehetett a vár fénykorában. Rostás László kifejtette: a vár fennmaradt tornyai mint „építészeti génbank” segítették a tervezést. A rekonstrukció szinte minden eleméhez támpontokat nyújtottak, a falak magasságától, vastagságától, a nyílászárók formáján át a vár fedéséig. – A diósgyőri vár újjáépítése nem lehetőség, hanem kötelességünk, hiszen ez a vár része a nemzeti örökségnek – fogalmazott a főépítész.

Mi fog változni?

A beruházás során

  • visszaépítik a délnyugati csonka tornyot és a nyugati palotaszárnyat
  • a palotaszárnyak és a tornyok magastetős lezárást kapnak
  • helyreállítják a vizesárkot,
  • a hidakat rekonstrukálják
  • helyreállítják a vizesárkot határoló kontrafalat

A Diósgyőri vár környezetének fejlesztése ugyancsak szükséges a vár, turisztikai látványosságként való működtetéséhez. A környező utak rendezése, a forgalom megfelelő irányítása, kialakítása szintén a projekt részét képezi. 

A vár a rekonstrukciónak köszönhetően funkcióiban is bővül, egyszerre 4-5 kisebb-nagyobb rendezvény megtartásához kínál majd helyszíneket.

A diósgyőri vár épületének rekonstrukcióját 7,2 milliárd forintból, részben hazai (Modern Városok Program), részben uniós (GINOP) forrásból valósítják meg. A kormányzat további 1,3 milliárd forintot biztosít a vár környezetének helyreállítására.

A munkálatok leghamarabb 2018 elején kezdődhetnek el, a teljes rekonstrukció befejezéséhez várhatóan két évre lesz szükség. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés