Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Újra járnak a nyírbátori toronyórák

| 2017. 09. 21. | 17:44:00
Digitális szerkezettel látták el őket.
Újra járnak a nyírbátori toronyórák
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Újra járnak a nyírbátori városháza tornyának órái. Jó ideig nem mutatták a pontos időt a patinás épület órái, ám most már érdemes hozzájuk igazodni. Három hónapig javították őket, egy digitális szerkezet biztosítja a működésüket, remélhetőleg a következő ötven évben nem lesz gond rájuk.

A közeli Nyírkátán élő Csoma Zoltán a város vezetésével közösen tett lépéseket a szerkezet megjavítására - írja a város lapja, a Bátor. Mint kiderült, azért is indította el a folyamatot a református lelkész, mert egyébként toronyórák javításával és rekonstrukciójával is foglalkozik.

Az új, digitális szerkezetre már bizton lehet számítani, hiszen a frankfurti atomóra vezérlése által működtetett szerkezet minden órában pontos időt állít, így a téli és a nyári időszámítást is ennek a vezérlésnek köszönhetően érzékeli majd.

A korábbi mechanikus szerkezetek is jó száz évig dolgoztak, ám azokat fel kellett húzni, és gyakrabban kellett rájuk nézni az esetleges korrekciók miatt is.

A legnagyobb feladatot egyébként nem is a szerkezetek cseréje jelentette, hanem az órák számlapjainak levétele, felújítása és a visszatétele, hiszen az órák átmérője a két métert is meghaladja, s ezeket a hatalmas lapokat egyben kellett megmozgatni - írja a lap. A méret és a széljárás mellett a súlyra is oda kellett figyelni. Legalább 25 ember munkájára volt szükség ahhoz, hogy a tervezett műveleteket végrehajtsák, amelyek végén a toronyórák már a megújult szerkezettel ellátva léptek működésbe.

Ezekben az órákban már nagyon kevés a mozgó alkatrész, így a kopási lehetőség is. A most felhelyezett digitális konstrukció legalább 50 évig biztosan üzemelni fog mindenféle komolyabb gondozás nélkül.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés