Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ez a hím párt választani érkezett Nyíregyházára

| 2017. 10. 18. | 19:17:00
Itthon csak a sóstói állatparkban látható.
Ez a hím párt választani érkezett Nyíregyházára
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Két kondorkeselyű (Vultur gryphus) - más néven andoki kondor - érkezett a Nyíregyházi Állatparkba; a rendkívül ritka madarak Magyarországon csak itt láthatók.

A parkban eddig két kondorkeselyű élt, a 2015-ben Németországból érkezett tojókhoz most egy újabb nőstény és egy hatalmas hím állatot hoztak egy hollandiai állatkertből - közölte Révészné Petró Zsuzsa, a nyírségi állatkert szóvivője, osztályvezetője szerdán az MTI-vel.

Elmondta, mivel az andoki kondor monogám állat, a hím a három nőstény közül fogja kiválasztani leendő társát. A ritka faj gondozói folyamatosan figyelik a madarak viselkedését és minden hónapban más-más tojóval rakják közös röpdébe az igen jó genetikai értékekkel bíró hímet. Amint megtalálja a számára legszimpatikusabb tojót, a csupasz, normál állapotban fakó színű nyaka élénkvörös lesz, viselkedése pedig egyre izgatottabbá válik.

A hím nélkül maradt tojók újabb állatkertbe kerülnek majd az Európai Fajmegőrzési Program keretében, ám addig is a Nyíregyházára látogatók négy egyedet láthatnak ebből a rendkívül ritka és kevés helyen bemutatott fajból.

A kondorkeselyű a világ egyik legnagyobb röpképes madara, melynek szárnyfesztávolsága akár háromszáz centiméter is lehet, Dél-Amerikában Argentína, Bolívia, Chile, Kolumbia, Peru és Venezuela területén honos. Az Andokban 3000-5000 méteres magasság között, a nyílt magashegységi terepen él, ahol erősek a légáramlatok. 
Hatalmas széles szárnya és széles tollakból álló merev farka kiterjedt felület biztosít a kitartó keringéshez a felszálló légáramlatokban, így a legkisebb energiabefektetéssel tudja szemlélni a tájat elhullott tetemek után. Charles Darwin az utazásai során egy alkalommal fél óráig figyelte a madárfaj példányait repülni és elmondása szerint ez idő alatt a kondorok egyet sem vertek szárnyaikkal.

A kondorkeselyű a madárvilág egyik leghosszabb élettartamú faja, több mint hetven évig is élhet. 

A természetben körülbelül 6500, míg zárt tartási körülmények között mindössze 196 egyed él, köztük négy Nyíregyházán.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés