Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Felvirágoztathatja Nyíregyházát a kormány új stratégiája

| 2017. 10. 17. | 12:55:00
Legalábbis ez a terv. Komoly fejlesztéseket álmodtak meg a Nyírségben.
Felvirágoztathatja Nyíregyházát a kormány új stratégiája
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A kormány elfogadta a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030-at, az hamarosan megjelenik a Magyar Közlönyben, és a magyar turizmus "nagykönyve" lesz  - mondta Guller Zoltán, az újonnan létrehozott Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója.

Az Index kivesézte az anyagot, amely azt tartalmazza, hogy a turizmus mint iparág elég szépen fejlődik Magyarországon, főleg 2010 óta, azonban több állami segítséggel még dinamikusabban fejlődhetne. A stratégiában nagy célokat határoznak meg, például hogy 2030-ra közel kétszer annyi vendégéjszakát töltsenek turisták magyar vendéglátóhelyeken, mint tavaly, 27,6 millió helyett 50 milliót, amibe a külföldi és magyar vendégeket is beleszámolták. Emellett olyan célokat tűzött ki magának a kormány, pontosabban a turisztikai ügynöksége, hogy

  • 2030-ra a GDP 16 százalékát a turizmus adja a 2013-as 9,8 (és a 2016-os 10,5) százaléka helyett
  • az ágazat a 2013-as 364 ezer fő helyett 2030-ra 450 ezer embert foglalkoztasson közvetlenül.

Szűkebb pátriánkról ez áll a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030-ban:

  • Felső-Tisza vidék: Magyarországnak ez a része lesz az ökoturizmus Mekkája a kerékpáros és vízitúra-infrastruktúra fejlesztésével, de lesz itt kulturális látnivaló (például a felújított kisvárdai vár és a Becsky–Kossuth-kúria) és egészségturizmus is (a fejlesztett kisvárdai fürdő képében). Tokaj pedig egy olyan prémiumdesztinációvá változik majd, ami méltó a környék jó híréhez és világörökségi címéhez.
  • Nyírség: itt lesz Magyarország San Diegója, ahol a Nyíregyházi Állatpark mellé még egy másik „meghatározó tematikus park” is létrejöhetne az MTÜ szerint, de emellett fejleszteni lehet Sóstógyógyfürdőt, a Leveleki-tó környékét, a Sóstói Múzeumfalut, a nyíregyházi Szabadtéri Színpadot és a máriapócsi zarándokutat is.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés