Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Rengeteg rendőr lesz az utakon

| 2017. 10. 27. | 15:54:00
Segítik a közlekedőket, vigyáznak értékeinkre.
Rengeteg rendőr lesz az utakon
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sokan már ezen a hétvégén kimennek a temetőkbe, hogy felkeressék elhunyt szeretteik sírhelyét. A közelgő Halottak Napja okán a rendőrség hasznos tanácsokkal igyekszik segíteni az emlékezőknek, hogyan védhetik meg értékeiket a lopások ellen, hogyan kerüljék el a baleseteket.

Vannak, akik a közeli temetőbe gyalogolnak ki, legtöbben viszont autóba ülnek és az ország távolabbi részeibe is elutaznak, hogy leróják kegyeletüket. Fontos tudni, hogy emiatt ez az időszak az átlagosnál nagyobb veszélyt jelent a közlekedők számára - olvasható a police.hu-n.

Ezekben a napokban a közúti forgalom az átlagos többszörösére nő és az olykor zsúfolt utakon a megszokottnál lassabb haladás miatt a járművezetők könnyebben elveszíthetik türelmüket. A meggondolatlan és felelőtlen kockázatvállalást mindenképpen kerülni kell!

A súlyos sérüléssel járó balesetek már alacsony haladási sebesség mellett is megtörténhetnek. Ezért

fokozottabb rendőri jelenlétre számíthatnak a közlekedők október 27-től november 5-ig a közutakon (autópályákon, autóutakon, főútvonalakon és lakott területen belül), valamint a temetők környékén, amely elsősorban a forgalom segítésére irányul, de a rendőrök a szabálytalan közlekedők ellen is fellépnek.

A segítő, vigyázó jelenlétet – mint az elmúlt években, úgy idén is – a polgárőrökkel közösen biztosítják a rendőrök.

Ezekben a napokban a rendőrség a közút kezelőivel együttműködve számos ideiglenes parkolóhelyet jelöl ki, esetenként forgalomkorlátozást rendel el. Kérjük, hogy ne megszokásból közlekedjenek, figyeljék a közúti jelzéseket és ha tehetik, indulás előtt tájékozódjanak a várható változásokról!

Javasolják, hogy az utazás előtt ellenőrizzék gépkocsijuk műszaki állapotát, s amennyiben még nem tették, szereltessék fel a téli gumiabroncsokat, amelyek használata a biztonságos közlekedés érdekében feltétlenül ajánlott. Az őszre jellemző ködös és esős időjárás miatt jelentősen csökkennek a látási viszonyok, az úttestre hulló falevelek miatt az útfelület csúszós, síkos lehet. Kérjük, hogy minden esetben az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően közlekedjenek, a haladási sebesség megválasztásánál a forgalom jellegét, sűrűségét is vegyék figyelembe. Amennyiben nem rendelkeznek kellő helyismerettel, készítsenek útvonaltervet! 

A forgalomellenőrzés mellett a rendőrség közrendvédelmi és bűnügyi szolgálata is fokozott ellenőrzéseket tart, megelőzve, illetve megakadályozva az ilyenkor gyakrabban előforduló bűncselekmények (gépkocsi feltörések, zseblopások, viráglopások, sírrongálások) elkövetését. A tömegközlekedésben résztvevők nagy száma, a növekvő személy- és gépjárműforgalom indokolttá teszi, hogy ebben az időszakban kiemelt figyelmet fordítsunk a gépjárműlopások- és feltörések, az alkalmi lopások, a „trükkös” lopások, valamint a zseblopások megelőzésére.

A tömegközlekedési eszközöket igénybe vevők – amennyiben van rá mód – lehetőség szerint használják a pályaudvari érték- és csomagmegőrzőket. A közlekedési eszközökön és a temetők környékén fokozottan figyeljenek a zsebtolvajok, alkalmi tolvajok megjelenésére.

A gépjárműlopások, illetve a járművekből történő lopások a bűncselekmények igen nagy százalékát teszik ki, ezért fontos, hogy a jármű ajtajait, az ablakokat, és a napfénytetőt mindig zárják le, mielőtt az autót elhagyják, még akkor is, ha csak rövid időre távoznak. A trükkös lopások megelőzése érdekében javasoljuk, hogy legyenek valamivel gyanakvóbbak, tartózkodóbbak, és ne hagyjanak látható helyen semmilyen iratot és értéket a gépkocsiban!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés