Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elhunyt a Szabad Európa Rádió emblematikus szerkesztője

| 2017. 11. 16. | 14:52:00
Nevét a Teenager Party tette ismertté.
Elhunyt a Szabad Európa Rádió emblematikus szerkesztője
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

November 13-án Münchenben elhunyt Ekecs Géza (1927–2017) , a Szabad Európa Rádió emblematikus szerkesztője, műsorvezetője, a Teenager Party Cseke Lászlója –  értesült a nemzetikönyvtár.blog.hu Ekecs Zsuzsától, Ekecs Géza lányától.

Ekecs Géza László (Budapest, 1927. március 24.), élete és munkássága összeforrt „a Rádióval”. Mondhatni: életműve azonos a Szabad Európa Rádió történetével. A kezdetektől a megszűnésig.

Ekecs Géza 1956 őszén megnősült, és bajor feleségével Velencébe utazott nászútra. Október 23-án este jött a telefon: Pesten kitört a forradalom. Az ifjú férj és arája azonnal vonatra szállt, és másnap reggel már a müncheni stúdióban gépelte a Budapestről jövő híreket. Izgalmas tíz nap várt reá. Első kézből kapni és hallani az otthoni események szinte minden pillanatát. Aztán eljött november negyedike, vasárnap hajnal, a forradalom leverésének pillanata...

1959-ben határozta el a szerkesztőség, hogy a luxemburgi rádió mintájára (mely amerikai rockzenét játszott) fialoknak szóló műsort indítanak, a megvalósítását Ekecs Gézára bízták. Egyetlen bökkenő volt: Ekecs Géza dadogott. Igaz, nem mindig. Iszonyatos önfegyelemmel alakította ki sajátos „beszédtechnikáját”, a jellegzetes "Cseke hanglejtést". 

Általában amerikai, angol slágereket játszott, viszont a Teenager Party szignálja egy akkori német „slágerfilm” zenéje volt: Teenager Melodie.

Ezzel is jelezni akarta, hogy az adás Münchenben készül.

Hátrahagyott családját – különösen a mamáját – féltve álnevet választott. Elmondása szerint Remarque adta az ötletet, akit valójában Kramer-nek hívtak, majd visszafelé (és franciás írással) olvasva lett világhírű író. Így lett az Ekecs-ből, Cseke. Majd hozzá a második nevét (László) kezdte használni.

Az 1959. májusban indult műsorára azonnali visszajelzés (feedback) nem volt. Kb. egy év múlva kapták a hírt, hogy Magyarországon nagy siker Ekecs műsora. „A Rádió” müncheni központjában is mindenki róla kezdett beszélni. Közben a Vasfüggöny túloldalán a pártállam hazug, lejárató hadjáratba kezdett. A budapesti pártapparátus nem tudta megemészteni, hogy egy politikamentes zenei műsorért rajong a szocialista Magyarország fiatalsága. Egymás után jelentek meg a rágalmazó cikkek.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés