Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Apadnak a folyók a Felső-Tiszán

| 2017. 12. 22. | 14:04:00
Csökkent a belvízzel elöntött terület nagysága is.
Apadnak a folyók a Felső-Tiszán
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megkezdődött az apadás a Felső-Tiszán. A Tisza árhulláma csütörtök hajnalban tetőzött Tiszabercel térségében, azóta folyamatos itt is az apadás. A vízszint már nem teszi szükségessé az I. fokú készültség fenntartását Dombrád térségében, így a készültséget péntek reggel 6 órakor megszüntették - közölte a Szabolcsihírrel Bodnár Gáspár védelemvezető.

A folyó Tiszatelek és Tokaj közötti szakaszán még továbbra is figyelőszolgálatot tartanak, I. fokú az árvízvédelmi készültség.

A Szamos, a Kraszna és a Túr vízszintjében is lassú, egyenletes apadást regisztrálnak a mérőműszerek. A három folyó együtt, betorkolló folyóként utánpótlást nem ad a Tiszának.

Az igazgatóság 34 km védvonal mentén tart fenn I. fokú árvízvédelmi készültséget.

A vízszintcsökkenés ütemét figyelembe véve a karácsonyt nem kell munkatársainknak a gátak mellett töltenie, a tiszai védvonal mentén szombat reggel megszűnik a készültség - tette hozzá Bodnár Gáspár.

Belvízvédelem

A belvízhelyzet folyamatosan javul a térségben, a Tisza apadó vízállása lehetővé tette a torkolati zsilipek nyitását. A csatornák vízszintje csökken, ugyanígy az elöntött területek nagysága is a készültséggel érintett területeken. Jelenleg 1340 hektár van víz alatt.

A belvízvédelmi munkákat tovább folytatták a szakemberek, továbbá a vízfolyási akadályok eltávolítását, az átereszek és a szivattyútelepi gerebek tisztítását, az optimális vízkormányzást.

Az OMSZ előrejelzése szerint a következő 3 napban jelentős lehűlés következtében 7-13 mm csapadék várható hó formájában, így folytatódik az árhullám zavartalan levonulása.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés