Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Emléktáblát avattak vasárnap Nyíregyháza főrabbija tiszteletére

| 2018. 01. 07. | 19:56:00
Bernstein Béla a város köztiszteletben álló polgára volt.
Emléktáblát avattak vasárnap Nyíregyháza főrabbija tiszteletére
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Születésének 150. évfordulóján emléktáblát avattak Nyíregyháza főrabbija, Bernstein Béla tiszteletére. A zsinagógában elhelyezett emléktáblát vasárnap leplezték le.

Az eseményt Somos Péter, a Nyíregyházi Zsidó Hitközség hitéleti vezetője a 16. zsoltárral nyitott meg, Färber György, a hitközség elnöke vezette le. Felszólalt Jászai Menyhért alpolgármester, Cservenyák Katalin, a Nyíregyházi Városvédő Egyesület elnöke és Gulyás Csaba, a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium történelemtanára.

Berstein Béla 1909-től 35 évig volt a megyeszékhely főrabbija. Nyíregyháza tisztelt, megbecsült polgárát a különböző felekezetek papjai közül 1917-ben elsőként választották a város képviselőtestületébe - melynek 24 évig volt tagja -, és épp száz éve, 1918. januárjában vette át a mandátumát. 1944-ben lakásáról hurcolták el Auswitzba. Csak a bibliáját vitte magával.

A helyi zsidó hitközség és a városvédő egyesület 2016. áprilisában tett javaslatot a város közgyűlésének a Holokauszt emlékművet övező park elnevezésére Bernstein Béláról. A képviselő-testület 2017. decemberi ülésén határozott arról, hogy teret nevez el az Auswitzban mártírhalált halt főrabbiról.

A tér mostantól Bernstein Béla nevét viseli

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés