Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Aranykezű csöppség boldogítja a nyíregyháziakat

| 2018. 02. 21. | 16:14:00
Gondos szülők között cseperedik.
Aranykezű csöppség boldogítja a nyíregyháziakat
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Aranykezű tamarin született a Nyíregyházi Állatparkban. A másfél éve együtt élő tenyészpár először örvendeztette meg a gondozókat utóddal

A Nyíregyházi Állatparkban élő szülőállatok 2016-ban érkeztek Angliából és Magyarországról a Nemzetközi Törzskönyvi Program (ESB) keretében. Mind az apa, mind az anya gondos szülőnek bizonyul, probléma nélkül cseperedik a jelenleg 1 hónapos kölyök.

A karmosmajom-félékhez tartozó állatok igen apró termetűek, mindösszesen 20 cm nagyságúak, 50 dkg testtömegűek. A szülők méreteihez viszonyítva viszont az utód minden esetben igen nagy méretű (születéskor kb. 10 dkg), ezért a kölyök hordozásában mindkét szülő kiveszi a részét.

Az apró testméretnek nagy előnye van, hiszen a dél-amerikai esőerdőkben, a  legvékonyabb ágaira is kimerészkedhetnek, ahova a rájuk fogukat fenő ragadozók nem tudják követni őket, ráadásul a felső ágakon lévő gyümölcsökhöz is könnyedén hozzáférnek. A gyümölcsök mellett előszeretettel fogyasztják a gerinctelen és kisebb gerinces állatokat is.

Jelenleg a Nyíregyházi Állatpark a karmosmajmok öt faját tartja, melyek mindegyike tenyészprogram keretében érkezett. A természetben élőhelyük elvesztése veszélyezteti őket, nem egy a kihalás szélén áll. Az illegális befogásuk és kereskedelmük szintén problémát jelent populációikra, ezért az európai állatkertek összefogtak a megmentésük érdekében, koordinált programokban szaporítják őket.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés