Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mi folyik a nagykállói Téka-tábor helyszínén?

| 2018. 02. 13. | 22:16:00
A helyiek háborognak a fakivágások miatt.
Mi folyik a nagykállói Téka-tábor helyszínén?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ömlenek a hozzászólások a nagykállói fakivágásokról szóló íráshoz a város Facebook-oldalán. Néhány napja egy helyi lakos tette szóvá a közösségi oldalon, hogy sorra vágták-vágják ki a kedvelt kirándulóhely, Harangod nyáron árnyat adó, hatalmas lombú fáit, s most itt a magyarázat.

Változik a harangodi táj - címmel kedden, kora este került fel a város Facebook-oldalára a cikk, melyben arról írnak, a harangodi erdő közelmúltban kivágott fái öregek, életveszélyesek voltak.


Sveda Anita, a Harangodi Üdülőterületet üzemeltető Nagykállói Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetőjének közlése szerint az elmúlt években több alkalommal is végeztek állapotfelmérést a területen, és minden ilyen vizsgálat alkalmával megállapították, hogy a fák többsége elöregedett, sérült, egy részük pedig kifejezetten életveszélyes. Folyamatosan gondozták a fákat, de ezek már „megtették szolgálatukat”Az ügyvezető szerint a legkritikusabb helyzet a Téka Népművészeti Táborok ideje alatt volt, hiszen ilyenkor több százan sátoroztak az öreg fák lombjai alatt. Baleset szerencsére nem történt, de közlése szerint kétszer is volt olyan helyzet, hogy akár veszélybe is kerülhetett volna a vendégek testi épsége.
Sveda Anita elmondta, hogy az újabb szakvizsgálat megállapította, hogy a fák állapota indokolta az akácos azonnali kivágását, ezért a város képviselő-testülete a közelmúltban a harangodi üdülőterületen lévő kiöregedett, balesetveszélyes fák kivágásáról döntött.

A fák mesterséges telepítése a homokos terület miatt nem megoldható, így más módot kell választani arra, hogy egyszer újból kilombosodjanak a fák Harangodon, ez pedig a gyökérsarj felújítás. A szaggatott gyökerek 1-2 év alatt új sarjakat hajtanak, ebből pedig további évek múltán ismét erdő lesz.
- Tisztában vagyunk azzal, hogy a harangodi látkép megváltozik ezzel a mindenki számára nehéz döntéssel, de bízunk benne, hogy néhány év elteltével még pompásabb és biztonságosabb lesz Harangod - tette hozzá az ügyvezető.

 A kommentelők azonban azt kifogásolják, hogy néhány korhadt fa törzsét tették illusztrációnak az önkormányzati oldalon, miközben véleményük szerint a fák egy részét meg lehetett volna menteni, mert egészséges volt. Olyan is van, aki arra figyelmeztet: éppen hogy a korhadt fákat hagyták meg, azokat nem vágták ki. Mások szerint ezzel elvesztette varázsát a kedvelt tábor.

Olvastunk olyan véleményt is, hogy lehet, azért kellett tarra vágni a területet, mert valakinek eszébe jutott, hogy ide is épülhetne egy stadion.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés